Korona

Direktno.rs [ Izvor: Mesađero ]

21. 05. 2020. 19:51 3

Od 1. septembra vakcina! Britanci poručili 30 miliona komada

Timovi širom sveta ubrzano rade na stvaranju vakcine protiv koronavirusa, a kako navodi italijanski "Mesađero", već u septembru će biti spremno 400 miliona doza potencijalne vakcine u borbi protiv Kovida-19, na kojoj se radi u Oksfordu (Velika Britanija) i u Pomeciji (Italija).

Multinacionalna kompanija "Astraceneka" je prve sporazume o proizvodnji kapaciteta od milijarde doze u 2020. i 2021. godini i prve isporuke započeće u septembru. Nakon što je britanska Vlada pihvatila 30 miliona doza, ova kompanija najavljuje da paraleleno radi sa sporazumima i sa drugim evropskim vladama na obezbeđivanju širokog i ravnopravnog snabdevanja vakcionom u svetu.

Sjedinjene Američke Države su se takođe priključile timu za razvoj vakcine protiv Kovida-19, koja se testira u Oksfordu i sa kojom italijanska kompanija iz Pomecije sarađuje. Sredstva od preko milijardu dolara zapravo su stigla od američke Agencije za napredna biomedicinska istraživanja (Barda) u multinacionalnu kompaniju "Astraceneka", i to kako bi se razvijala, proizvodila i snabdevala vakcina već od jeseni.

Program razvoja vakcine uključuje kliničko ispitivanje u tri faze sa 30.000 učesnika, kao i pedijatrijsko ispitivanje.

Kada je reč o razvoju vakcine, uspostavljaju se kontakti sa Institutom za seriju u Indiji i drugim potencijalnim partnerima u cilju povećanja proizvodnje i distribucije vakcine. "Astraceneka" će, takođe, učestvovati u stvaranju zajedničkog istraživačkog centra za odgovor na pandemiju na Univerzitetu Oksford.

Trenutno su u toku prva i druga faza ispitivanja vakcine, a da bi se dokazala njena bezbednost, imunogenost i efikasnost, potrebno ju je testirati kod više od 1.000 zdravih dobrovoljaca starost od 18 do 55 godina u različitim centrima u Engleskoj. Ako rezultati budu pozitivni, onda će završni testovi biti sprovedeni i u ostalim zemljama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati