Korona

Direktno.rs

09. 04. 2020. 15:05 0

JOŠ JEDNA ŽRTVA U Srbiji 2.867 osoba zaraženo koronavirusom

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je do četvrtka, 9. aprila dostigao 2.867, a jedna osoba je preminula danas, te broj preminulih iznosi 66.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivno.

Hospitalizovano je 1.907 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koje ispunjavaju kriterijume definicije slučaja.

Nažalost, u odnosu na jučerašnji dan život u borbi sa koronom jedna osoba muškog pola izgubila je život.Direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović je rekao da je devet osoba na Infektivnoj klinici u Beogradu na respiratorima i da je njihova klinička slika ozbiljna.

- Pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa njihovom kliničkom slikom. Posedujemo sve medikamente i imamo adekvatne uslove da svim pacijentima pružimo maksimum - rekao je on.

Kisić Tepavčević je uputila apel svim građanima da poštuju mere prevencije i zaštite- Sada je pravi trenutak da poštujemo mere koje se sprovode. One će vrlo brzo da pokažu rezultate. Vidimo da su brojevi stabilni i u laganom padu. To ne sme da nas zavara, moramo da se maksimalno skoncentrišemo. Ako ovako nastavimo izvesno je da se bliži pad ove epidmeije - kaže ona.

Dodala je da se prate saznanja istraživanja širom sveta iz oblasi epidemiologije i imunologije i iz oblasti lečenja i laboratorijske mogućnosti.

- Jedan ogroman tim radi svako iz svoje oblasti svakodnevno - kaže ona."Što se tiče mera u fabrici "Jura" o kojima se raspravljalo nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuju te mere i mislim da svaka treba da radi svoj posao", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kako je on rekao svud au Srbiji se kapaciteti za bolničko lečenje pune.

Kako je on rekao, da u Srbiji nema proširenih kapaciteta bili bi u velikom problemu.

- U Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali i tako će biti i nastavljeno. Racionalizacija zahteva da se podele pacijenti tako da se nakon popunjenih kapaciteta popunjavaju novi kapaciteti. Razlika između Beograda i ostalih centara je u tome što Beograd nema centralizovan kapacitet već više mesta za prijem pacijenata sa koronavirusom - kaže Stevnaović.

On je naveo da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i da je neophodno da se tako i nastavi.Na pitanje o tome zašto više muškaraca umire od koronavirusa Kon je rekao da je neophodno da prođe vreme da bi se za to dalo naučno objašnjenje.

Predrag Kon je rekao da je struka ta koja treba da daje odgovore o koronavirusu.

- Masovno testiranje se povećava postepeno jer nemammo takvog kadra da bi se odgovorili takvom naglom povećanju epidemije. Niko nije ovo očekivao. Ozbiljno je i pitanje zašto nemammo tog kadra koje podrazumev ai odnos prema tom delu medicine. Vrlo jasno se vidi da je ova situacija vanredna. Svaki deo je dobro planiran, iako se mislilo da može mnogo više da se uradi - naveo je on.

Kako je objasnio u okviru pripreme za masovno testiranje je urađeno sve moguće sa postojećim kapacitetima.

Kapacitet laboratorije za kovid 2.000 testova dnevno- Indikacije koje smo definisali za testiranje smo prilagodili merama masovnog testiranja. Zbog nedostatka kapaciteta imamo nekad zastoj u analizi i objavljivanju rezultata. Jako je bitno naglasiti da je završena izgradnja specijalne laboratorije za kovid uz pomoć kolega iz Kine. Njen kapacitet će biti 2.000 testova dnevno i ona će biti u funkciji krajem sledeće nedelje - kaže Kisić.

Ukazala je na to da su sve rizične grupe obuhvaćenje.

Prekid svakog kontakta među ljudimaKon je još jednom naglasio da je struka potpuno saglasna da se prekine svaki kontakt među ljudima.

- Naučili smo dosta. Znamo kako rano da prepoznamo bolest i kako d aprepoznamo ljude koji mogu da razviju komplikacije. Naučili mso da prilagodimo načine lečenja pre svega u intenzivnim negama. I dalje nismo zadovoljni, nemamo odgoovore na sva pitanja. Zaista ne znamo zašto muškarci više umiru - rekao je Stevanović i dodao da trenutno nema vremena da se oni trenutno statistički obrađuju.

"U ovoj situaciji, praznici mi nisu na prvom mestu"

Na pitanje da li će se policijski čas dodatno produžiti od četvrtka do ponedeljka u susret pravoslavnom Uskrsu, Kon je rekao da se o tome nije razmišljalo.

- Više razmišlčljamo o tome da li ćemo kao struka predložiti nešto još oštrije. Jasno je da mora doći do prekida kontakata i to se mora uraditi što pre jer ćemo tako imati najbolje efekte. Nisu mi praznici na prvom mestu. Sačekaćemo da vidimo koje su brojke u narednim danima i da li imamo efekta, ako se jasno bude videlo da imamo pada, onda ćemo predložiti odgovarajuću odluku. Svi epidemiolizi bez izuzetka podržavaju ovakve mere - rekao je Kon.

Čair skoro popunjen

Kisić je rekla da je hala Čair skoro popunjena i da se zato pacijenti prebacuju u one kapacitete gde ima mesta.

- Kada su u pitnaju deca jpoš uvek se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija. Tokom prethodne nedelje prijavljeno je preko 1.000 respiratodnih infekcija sličnih gripu među kojima su najmlađi. Respiratornih infekcija ima koje nis koronavirus - rekla je Kisić i dodala da je više od pola uzrasta od nula do četiri godine

Kon je rekao da se svakodnevno meri broj respiratodnih infekcija u Beogradu - To je ekstremno niskog intenziteta i to je zanemarljivo - naveo je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati