Korona

[ Izvor: Kosovo online ]

09. 04. 2020. 14:09 0

Još dva slučaja korone u srpskim sredinama na Kosovu

U srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata su registrovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj zaraženih 38, saopšteno je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

Kako prenosi portal Kosovo online, novi slučajevi zaraze zabeleženi su u Leposaviću i Zubinom Potoku, rekao je epidemiolog dr Aleksandar Antonijević i dodao da je juče na analizu poslato 29 uzoraka.

- Od juče 29 poslatih uzoraka na analizu u Kraljevo imamo dva pozitivna slučaja - muškarac iz Zubinog Potoka i jedna ženska osoba iz Leposavića, što je ukupno 38 obolelih. Mitrovica 20, Zvečan 10, Leposavić 4, Zubin Potok 3 i iz opštine Gračanica jedan zaraženi - rekao je Antonijević.

On je naglasio da je prvi pacijent zaražen koronavirusom koji je transportovan sa Kosova dobrog opšteg zdravlja.

- Prvi pacijent koji je iz srpskih sredina sa Kosova transportovan u KC Niš danas je otpušten sa odeljenja pulmologije i do testiranja biće smešten u hali "Čair". Dobrog je opšteg stanja, bez simptoma bolesti, sa njim je sve u redu - rekao je Antonijević.

Na konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici rečeno je da zaraženih ima i među zdravstvenim radnicima i da se radi o šest lekara i dve medicinske sestre iz KBC u Severnoj Mitrovici.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da KBC u Severnoj Mitrovici funkcioniše u punom kapacitetu "i više i bolje nego ikada, to potvrđuje pojačanje KBC sa profesorima sa Medicinskog fakulteta".

Situacija je pod kontrolom, rekao je Spirić i istakao da pored pomoći Kancelarije za Kosovo i Metohiju u poslednja 24 časa su dobili pozive od mnogo ljudi koji su voljni da pomognu ovom gradu.

- Jedan od njih je Dragan Gago Obrenović koji je donirao tonu asepsola, 240 litara alkohola, 30 koncetrata natrijum-hipohlorida od čega može da se napravi skoro šest tona sredstva za dezinfekciju javnih površina - rekao je Spirić i pozvao građane da se striktno pridržavaju preporuka nadležnih.

Ljiljana Vukadinović, upravnica Doma zdravlja u Leposaviću, rekla je da od početka krize u ovoj opštini funkcioniše "kovid-ambulanta" koja funkcioniše 24 časa dnevno.

- Rade četiri ekipe koje su obučene i edukovane za rad sa pacijentima koji imaju respiratorne tegobe. Postoji i direktna telefonska linija na koju mogu da nam se jave građani koji imaju tegobe poput kašlja, otežanog disanja glavobolje i slično - rekla je Vukadinović.

Ona je navela da je u toku edukacija medicinskih tehničara kako bi narednih dana počelo uzorkovanje na kovid-19 i u domovima zdravlja.

Oboleli iz srpskih sredina sa Kosova leče se u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici, Kliničkom centru u Nišu, Kliničkom centru Srbije u Beogradu i Studentskom centru u Severnoj Mitrovici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati