Korona

[ Izvor: RTS ]

09. 04. 2020. 14:09 0

Najmlađi pacijent u KBC "Zvezdara" ima 22 godine

U KBC "Zvezdara" nalazi se 380 pacijenata, 21 pacijent je na Intezivnoj nezi, a 17 je stavljeno na raspiratore, navodi za RTS direktor KBC "Zvezdara" Petar Svorcan i dodaje da najmlađi pacijent ima 22 godine, a najstariji 91 godinu.

Svorcan je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je to bolnica gde je smešteno najviše zaraženih pacijenata svih godišta.Najstariji pacijent, "baka iz staračkog doma ima 91 godinu, dok najmlađi pacijent ima 22 godine", navodi Svorcan.

Navodi da je bolnica podeljena na dva dela - crvenu i zelenu zonu.

- Kada smo se pripremali da postanemo bolnica za kovid, napravili smo jasne procedure koji je zarazni, a koji čisti deo. Postoje sanitarni propusni blokovi na jedno mesto se ulazi na drugo izlazi. Sproveli smo obuku zaposlenih i napravili pravce kretanja kako ne bi bilo ukrštanja puteva sa epidemiološke strane - čisto i prljavo. Svi naši zaposleni su prošli obuku kako da se ponašaju, oblače i štite sebe kako bi mi zdravi mogli da pružimo pomoć pacijentima - objašnjava Svorcan.Ističe da je virus izuzetno zarazan i da svi u lancu od higijeničarke, preko obezbeđenja, do medicinskih sestara i lekara moraju da budu posebno oprezni.

Dodaje da su juče uz pomoć ruskih stručnjaka dezinfikovani bolnice i dvorišta.

Kako kaže, bolnica raspolaže sa svom neophodnom opremom.

- Imamo svu neophodnu opremu koja nam je potrebna da se zaštitimo, imamo i dovoljan broj respiratora, juče smo dobili još 15 respiratora, tako da se sada osećamo još sigurnije - navodi Svorcan.

Dodaje da se u toj bolnici leče pacijenti iz cele zemlje.- Imamo pacijente iz cele Srbije, Pančeva, Ćuprije, Valjeva, Jagodine, Užica, Prijepolja, Vršca... Imali smo pacijente i iz dva staračka doma kod kojih je bila potvrđena infekcija - navodi Svorcan.

Ističe da je najveći udar bio tokom prošlog vikenda, a da će tokom dana neki pacijenti biti premešteni na Sajam.

- Mi ćemo već danas početi i da otpuštamo i prebacujemo neke pacijente na Sajam, da stvaramo nova slobodna mesta. Najveći udar je bio prošlog vikenda i spremni dočekujemo naredne dane - navodi Svorcan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati