Korona

Direktno.rs

05. 04. 2020. 14:52 6

JOŠ SEDAM PREMINULIH U Srbiji 1.908 osoba zaraženo koronavirusom

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je do nedelje, 5. aprila dostigao 1.908, a broj preminulih popeo se na 51. Do danas do 15 h preminulo je još sedam osoba.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova pozitivne na koronavirus su još 284 osobe, a testirano je 959 osoba.

Hospitalizovano je njih 1.082, dok je na respiratoru 98 pacijenata.

Preminulo je pet osoba muškog i dve ženskog pola, prosek njihovih godina je 64,2. Svi su imali više drugih pridruženih bolesti. Starosna struktura osoba koje su preminule najviše ih ima u grupi od 60 do 69 godina (19 osoba), od 70 do 79 (10 slučajeva), od 40 do 49 (9 slučajeva), preko 80 godina. Muškog pola je 39 preminulih a ženskog 12.

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je apel građanima da je od izuzetnog značaja da u ovim vremenima ostanu kod kuće.

-  Nalazimo se u uzletu epidemije, jasno nam daje do znanja da je neophodno da se što čvršće pridržavamo svega onoga na što smo se obavezali, a to je da smanjujemo kontakte, jer drugog izlaza iz ove situacije nemamo - rekao je dr Predrag Kon.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je, odgovrajući na pitanje novinara, rekla je da je svaki građanin kod kojeg je potvrđeno oboljenje podjednako važan, kada je testiranje u pitanju.

Na pitanje zašto nemamo masovno testiranje, odgovorila je:

- Koncept masovnog testiranja nije bio najsrećnije stručno izražen. Radimo po indikacijama koje jesu proširene, ali nema testiranja na lični zahtev, samo uz lekarske indikacije. Testiranje u drugim zemljama zavisi od više faktora. Hajde da se ne poredimo ni sa kim. Testiraju se dakle one osobe koje imaju indikacije za testiranje, a mi smo ih proširili i na one koji ne ispoljavaju simptome, ali se sumnja da su potencijalni rezervoari infekcije. Pokazali smo da za 24 sata možemo da testiramo i 1.000 ljudi. Nadam se da nam neće biti potrebno da pokazujemo koliko nam je potencijal za testiranje.

Kon je dodao da nije kasno da se sada krene sa tim konceptom.

- Masovnim testiranjem se testiraju izvori infekcije i ishod je stavljanje u izolaciju. Sada je možda vreme za to. Ako krenemo sada, nismo zakasnili. Zakasnićemo ako pustimo petu i šestu nedelju da se razvije do maksimuma. Testirali se ili ne, sve zavisi od našeg kontakata. Pojedinci dobro znaju da li su bili u kontaktu ili ne. Nekontrolisani kontakti mogu da se dese samo u zatvorenom prostoru, u kupovini ili u grupama gde ne znate da li je neko zaražen - istakao je epidemiolog Kon.

- Krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da prestanemo da omogućavamo virusu da se slobodno prenese. Dakle, mislim da je mera potpunog distanciranja došla na dnevni red - dodao je on.

Kisić je dodala da epidemiološka situacija u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, prati iz časa u čas.

- U Valjevu je 11 zdravstvenih radnika pozitivno i 180 osoba se nalazi u izolaciji. Za sada pratimo stanje. U Ćupriji 40 zdravstvenih radnika je pozvitivno, sedam je hospitalizovano. Svuda je moguće organizovati nesmetani rad službi - rekla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati