Korona

[ Izvor: Telegraf.rs ]

04. 04. 2020. 17:14 3

"Korona na Institutu za kardiovaskularne bolesti, četvoro pozivitno"

Koronavirus se pojavilo i u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde su obolela četiri pacijenta, istakao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Klinike.

Kako je objasnio za Telegraf.rs, reč je o bolesnicima koji su u ovu ustanovu došli bez simptoma, operisani zbog svojih bolesti, i tek posle tri ili četiri dana nakon operacije dobili temperaturu. Njima su juče i jutros stigli testovi da su pozitivni na koronu. Među zaposlenima nema zaraženih, a testirano je sve osoblje i pacijenti koji su bili na spratu gde su bili zaraženi pacijenti.

- Naša klinika je glavna dežurna za hitna stanja u kardiohirurgiji i zbrinjavanje infarkta za Grad Beograd i širi region. U takvoj situaciji, prirodno je da budemo napadnuti koronavirusom, s obzirom na to da nikada ne možemo sa sigurnošću da znamo šta nam donosi pacijent u bolnicu. Imali smo priliku, takođe, da primamo asimptomatske bolesnike, i da uspešno provedemo intervenciju ili operaciju, a da se nakon nekoliko dana pojavi temperatura, pa testiranjem tih pacijenata dobijemo korona pozitivan nalaz. Imali smo četiriu takva pacijenta koja smo smestili na Kliniku za infektivne i tropske bolesti i gradsku bolnicu i svi su muškarci - rekao je Bojić.

Pacijenti kojima je potvrđen koronavirus rezultate su dobili juče i jutros. Kod jednog je, naime, prvi nalaz bio negativan, ali pošto je snimak pokazao uništena pluća, testiranje je ponovljeno. Tada je bio negativan.

- Sva četiri pacijenta su operisana i tek nakon tri ili četiri dana su dobili temperaturu. Mi imamo na Institutu bazu febrilnih stanja, ne može svako febrilno stanje biti korona. Mi smo predostrožnosti radi testirali pacijente i izolovali ih odmah. Čak je kod jednog pacijenta, koji je imao najtežu kliničku sliku, nalaz bio negativan. Onda smo na snimku na plućima videli da su ona bukvalno raznešena i on je hitno premešten i već je na repsiratoru, a jutros ponovni nalaz koji smo uzeli pokazao je da je pozitivan - kaže prof. dr Bojić.

Danas je testirano i 156 zaposlenih radnika i svih preostalih pacijenata na Institutu i čekaju se rezultati.

- U toku je sterilizacija i dezinfekcija svih bolničkih kapaciteta. Hoću da kažem da je Dedinje najčistija bolnica u Srbiji i ima sve mere predostrožnosti koje smo do sada imali, međutim, gotovo je porozan sistem, velika je koncentracija virusa, tako da ni sam pacijent koji dolazi, ni epidemiolog koji ga šalje ne može ni za kog praktično garantovati - rekao je Bojić i dodao:

- I zato mi sada apelujemo na nadležne da imamo što više zaštitne odeće, jer smo mi praktično sada korona bolnica u uslovima kada zbrinjavamo akutni infarkt, te je za nas potrebno da imamo svu onu zaštitnu odeću koju imaju naše kolege u COVID bolnicama. Sa druge strane, apelujemo na naše pacijente, bez obzira na urgentnost i hitnost njihovih stanja, da redovno uzimaju terapiju i da ove nedelje samoga pika epidmeije nekako se uzdrže od dolazaka jer time rizikuju i svoje i živote nas zdravstvenih radnika. "Dedinje" i bez obzira na sve neće prestati da radi.

Na pitanje da li se i on testirao, kaže da on nije jer je smatrao da treba da prepusti šansu svojim zaposlenima koji su bili izloženi.

- Mi smo testirali i spremačice koje rade na održavanju higijene pored sestara, tehničara i lekara, i sve pacijente sa sprata gde su bili zaraženi - naveo je Bojić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati