Korona

Lj. S.

04. 04. 2020. 11:24 18

Zašto Srbija zaostaje za Hrvatskom u ratu protiv korone?

Hrvatska se nalazi među najuspešnijim zemljama u borbi protiv koronavirusa. Od Srbije je bliža Italiji, koja je do skoro bila žarište smrtonosnog virusa, a uspeli su da održe minimalnu smrtnost. Nisu uveli zabranu kretanja, osim masovnih okupljanja i testove na COVID-19 rade od samog početka. U kojim koracima je Srbija pogrešila?

Broj zaraženih u ovoj zemlji iznosi 1.079, a broj izlečenih 92. Do sada je u ovoj zemlji preminulo osam osoba.

Hrvatska je na vreme uvela strikne mere - zatvorila je osnovne i srednje škole, kafiće, restorane i sve trgovine osim onih koji prodaju namirnice i apoteke. Ukinut je i javni prevoz. Takođe, uvela je i zabranu napuštanja mesta prebivališta, što znači da u drugo mesto ili grad mogu ići samo oni koji imaju dozvolu izdatu od strane poslodavca.

Pored ovih mera, ova zemlja je uspela da uspostavi neometanu dostavu hrane, kao i da regulište gužvu u radnjama, za razliku od Srbije gde su kolone građana koji čekaju u redu, neki sa maskama, neki ne, neki poštuju meru rastojanja od dva metra, neki ne.Od samog starta zdravstveni radnici nose zaštitne maske i vizire, kao i skafandere kada su u kontaktu sa zaraženom osobom. Alkohola ima u svakoj apoteci, dok građani Srbije od proglašenja vanrednog stanja kukaju za dezinfekcionim sredstvima. Ovde, maski i rukavica nema ni u zdravstvenim ustanovama, a kamoli u apotekama. A i kada apoteke budu snadbevene, sve se proda za sat vremena.

Uz to, hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je nove ekonomske mere za ublaživanje posledica epidemija ovog virusa i najavio predlog o isplaćivanju minimalca da za mart, april i maj bude povećan za oko 524 evra po radniku. U 65.000 firmi. Takođe, privatnici su oslobođeni svih plaćanja.Pored Hrvatske, iznad Srbije u borbi protiv koronavirusa nalazi se i Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban uveo najstrože mere - zabrana izlaska građana iz kuća na dve nedelje.

On je nagovestio da će izlazak biti dozvoljen samo građanima koji idu na posao ili u kupovinu hrane i lekova. Takođe, ljudima je dozvoljeno vežbanje napolju uz održavanje određenog rastojanja, kao i odlazak na fizikalnu terapiju. Mađarska ima 525 slučajeva obolelih od koronavirusa, a 20 ljudi je preminulo.

Kako su ove dve zemlje, zajedno sa Slovenijom (730 zaraženih, 11 preminulih), koja je ograničila putovanja i uvela obavezu nošenja zaštitne opreme, uspele da stanu na put daljem širenju epidemije virusa? Reagovale su na vreme.U ovim zemljama čim su potvrđeni prvi slučajevi korone, nadležni su reagovali, uveli vanredno stanje, a sa njim i drastične mere.

Na kojem mestu se Srbija nalazi u borbi sa koronavirusom? Na sličnom smo nivou kao i Bosna i Hercegovina, koja je tek juče proglasila vanredno stanje. Dakle, kasnimo sa merama, samim tim, i situacija se rapidno pogoršava, iz dana u dan sve je više obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati