Kolumne

[ Izvor: Bratislav Marković ]

09. 12. 2022. 06:00 8

Gospodine "doktore", uvek ćete biti mali!

Priznajem, bio sam naivan u nekim momentima. Verovao sam da će govor mržnje i vređanja ljudi sa drugačijim stavovima prestati. E, sad, u svoju odbranu moram reći da je ta moja naivnost proizvod dobronamernosti i želje da ako ne možemo biti kao normalan svet, bar pokušamo da mu se približimo. Na moju žalost, i dalje idemo u suprotnom smeru, valjajući se po dnu, u kaljuzi ljudske gluposti, mržnje i primitivizma.

Na sednici skupštine ministar finansija i potpredsednik Vlade izvređao je opoziciju, ali i sve ljude u ovoj zemlji koji misle drugačije, suprotno režimu. Setih se jednog sastava iz srednje škole, tema je glasila: "Pre nego što osudiš, razmisli imaš li pravo biti sudija?".

Analogno tome, ima li Siniša Mali pravo da bilo koga vređa?

O Siniši Malom svašta se pisalo i pričalo. Neću o tome ovde, jer ovo nije roman nego samo kolumna. Moram ipak reći da on kao ministar finansija snosi bar deo odgovornosti za katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji, zbog koje su radnici u Srbiji, kako pre neki dan u Skupštini reče Željko Veselinović, moderni robovi.

Ti moderni robovi su, reče Željko dalje, u lošijoj poziciji od robova u robovlasničkom sistemu. Na žalost, to je apsolutno tačno. Robovlasnici su u robovlasničkom sistemu morali da se brinu o robovima, da bi im ovi radili. Kao klinac, kad sam učio sve to iz istorije, razmišljao sam koliko je to nepravedan sistem i koliko je robovima bilo teško.

Danas, kao zreo čovek, živim u sistemu u kome mnogi građani Srbije žive gore od tih nekadašnjih robova. Zašto? Prosto je, zbog toga što za minimalnu zaradu koju primaju ne mogu sebi da obezbede pristojnu ishranu, odeću, obuću i smeštaj koji bi morao da ima svaki čovek u 21. veku. Sve to, robovi u robovlasničkom sistemu su imali, jer je interes robovlasnika bio da oni mogu da rade, a to podrazumeva da budu živi, zdravi, odmorni, dakle orni za posao.

Stranim investitorima koji su dobili donaciju od 10.000 evra po zaposlenom nisu bitni radnici. Mnogi su ove subvencije dobili i posle kraćeg rada u Srbiji, zatvorili fabrike i otišli, čitaj pobegli. Za to vreme naši mali privrednici sa mukom sastavljaju kraj sa krajem i bore se da opstanu bez ikakve pomoći države.

Kako na sve ove argumentovane tvrdnje i pitanja zbog čega smo se toliko zadužili, Siniša Mali nije imao odgovor, odgovorio je uvredama. Ministar finansija za čijeg mandata se Srbija zadužuje da bi srušila most, ponavljam zadužuje da bi srušila most, smatra da ima prava bilo koga da vređa.

Rekao sam da neću nabrajati, ali moram da podsetim da je baš on bio gradonačelnik Beograda, kad je jedne noći u "Savamali" umrla pravna država, a baš njega je za to okrivio neko mnogo važniji od autora ovog teksta. Ne bih znao šta je bilo te noći, ubeđen sam, sve će se nekad saznati...

Jedno je sasvim sigurno. Siniša Mali možda nije jedini čovek na planeti, ali je jedan od jako retkih koji je bio doktor a više nije. Jer prošlog decembra Siniši Malom zvanje doktora oduzeo je senat Beogradskog univerziteta zbog plagiranja njegovog doktorskog rada.

Da je Srbija pravna država, ovaj čovek nikada više ne bi mogao da obavlja nijednu jedinu javnu funkciju. Srbija, međutim, nije niti pravna, niti uređena država, a Skupština nije demokratska. I tako se dogodi da čovek koji je bio doktor ali to više nije, optužuje opozicione poslanike da su plaćenici. Uz poznatu frazu, u koju veruje samo mali deo lobotomiranih birača, koji vole rijaliti, ali su u prepodnevnim časovima učesnici "Zadruge" verovatno mirni nakon noćnog orgijanja, te ovi prebace na Javni servis. "Čuvaćemo Kosovo", reče doktor koji to više nije.

Niti ga čuvaju, niti će ga sačuvati. Jer, tamo gde su oni koji su bivšeg doktora postavili za ministra za zaduživanje branili Srbe, tamo Srba više nema.

A bivši doktor, ostaće upamćen baš po tome što je postao bivši doktor. I uvek će biti samo mali.

Bratislav Marković, advokat

(www.bratislavmarkovic.com)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati