Kolumne

Marija Starčević

06. 10. 2020. 10:06 5

Studentu, nema te na studentskim protestima?

Poteklih dana pažnju javnosti zaokupilo je nekoliko udarnih vesti, tako da je 5. oktobar, u narodu poznat kao Dan žalosti, Dan izneverenih očekivanja i Dan razbijenih iluzija, ostao u senci. Do neke naredne prilike u kojoj bi ovaj datum trebalo predložiti za državni praznik koji bi obeležio stradanje nevinih žrtava mladalačkog entuzijazma i naivnih uverenja, ostaje da se bavimo aktuelnim događajima.

Naime, pažnju javnosti zaokupila je fotografija novopečenog studenta i višegodišnjeg predsednika u amfiteatru, uz odsustvo maske i prisustvo asistenta čija je uloga nejasna, ali se nagađa da je tu da bodri, prati, prišapne ako treba i beleži bitne sentence sa predavanja, možda baš Trampovim perom, osim ako ipak nije ostalo u posebnom kutku za retke vrednosti i relikvije.

Ova fotografija izazvala je lavinu zlonamernih komentara, ponajviše ljubomornih večitih studenata iz redova opozicije, budući da pozicija ne gaji večite studente. Svi doktoriraju za mesec-dva, napredna deca.

Predsednik se razdragano pridružio kolegama studentima, deleći sa njima isti entuzijazam, nadu i strahove, kakve već nosi studentski život. I sve bi to bilo očekivano, ljudski, takoreći idilično, da se nad oktobarskim početkom nije nadvio povampireni petooktobarski duh, takozvani duh revolucije, studentski protest u Nemanjinoj. Javnost se našla u dilemi.Da li će predsednik kao istaknuti predstavnik studenta razapeti šator u Nemanjinoj, držeći vatrene govore protiv vlasti, odnosno samog sebe, ili će kao predstavnik vlasti, odnosno samog sebe, pozvati studente da prekinu protest i vrate se svojim obavezama? Da li će na logorskoj vatri ispred šatora, uz podgrejane lignje iz šerpice, podržati sebe studenta ili ispred govornice podržati sebe vlast?
Javnost bi se, načisto skrhana ovim antagonizmima, ali željna razrešenja dileme, bavila opozicijom student/predsednik do prekosutra da u vidno polje nije uletela nova koska, tačnije vest, gostovanje tiktokerke u Mladenovcu.

Pod utiskom ove udarne vesti u zapećak odoše Najveći student našeg naroda, studentski i svi drugi protesti, svi antagonizmi. Došao je još jedan 6. oktobar koji nije došao.

Marija Starčević 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati