Kolumne

Srđan Milivojević

23. 09. 2020. 18:50 2

LIČNI STAV Srđan Milivojević: Kiklop

Od dva oka u glavi mafijaškog balkanskog bratstva ostalo je samo jedno. Ono na Andrićevom vencu. Preko onog drugog sa kojim se ovo prvo iz Beograda bratimilo u hotelu RIC u Parizu, stavljen je crni povez. Ne pomaže ni kum Cane koji je kumovao bratimljenju, ni nadrilekari u vidu nezavisnih analitičara uhlebljeni na budžetu, ni tabloidni vidari. Mafija je ostala bez jednog oka. I to onog uz pomoć kog je nišanila. A to znaci da je na najboljem putu da uskoro ostane i bez onog drugog. Koje je merkalo u koga treba nišaniti.

Jedino ne valja što balkanska mafija ima više glava, a svaka ta glava ima svoje oči. I dugačke pipke koji dosežu od Kolumbije do balkanskih prestonica. Ta mafijaška hidra do sada se dobro snalazila u mutnoj vodi brdovitog Balkana. A onda su toj sedmoglavoj aždaji odsekli glavu prvo u Skoplju. Pa u Podgorici. Klati se i ova u Tirani. Ne stoji najbolje ni ona u Sarajevu. A zveckaju lisice i u Panonskoj niziji. U Budimpešti, koja je čvrsto oslonjena na Balkan. Mile iz Laktaša već se dohvatio Lajkovačke pruge.

Beogradski Don je u panici. Bez drugog oka u glavi on više nije ono što je bio. Sad je samo groteskni jednooki Kiklop koji na sebe patetičnim rečima uporno priziva sudbinu jednog premijera sa ovih prostora koji je po njegovom samosažaljivom kazivanju završio vrlo tragično. Naravno svi znamo da on ne misli ni na koga drugog do na Ivu Sanadera koji je raskoš svoje hacijende, nalik one u Jajincima zamenio teskobom ćelije u zatvoru Remetinac. Čime je utro put i postavio putokaz za sve balkanske Donove, pokazujući im kakav će biti njihov kraj.

Don pod Avalom i onaj pod Lovćenom već osam godina funkcionišu kao spojeni sudovi. Kad se toči u  Kavaču kod Kotora, preliva se u Beogradu na vodi. Kad je manjak u Škaljarima, naplaćuje se na Vračaru. Bura sa crnogorskog primorja koja je na zaprepašćenje Dona sa Andrićevog venca, posle 30 godina provetrila političku scenu Crne Gore, donela je dašak svežeg vazduha i na opozicionu scenu Srbije i nadu da bi i beogradska košava mogla blagotvorno da utiče na kvalitet života i vazduha u Srbiji. Samo da dune. Mada crnogorska bura nije obična, već osveštana blagoslovom sa Ostroga i Cetinjskog manastira. Za šta u Srbiji za sada nema uslova jer se blagoslov uglavnom daje uz svetosavski orden onima koji menjaju Dečane za penkalo, a ne onima koji takve s pravom optužuju za izdaju. Crna Gora, drugo oko u glavi, nalazi se zapadno od Srbije. Ne bi bilo prvi put da Srbiju ogreje sunce koje izlazeći sa te strane nad Lovćenom, razgoni mrak i najavljuje novi dan na Balkanu.

Naravno beogradski don neće sedeti skrštenih ruku i posmatrati kako se niz crnogorska brda kotrlja kruna koja se može zaustaviti tek u travnjaku na Andrićevim vencu. Tik do njegove. Sve što ima pljuvačne žlezde obrušiće se ovih dana na Zdravka Krivokapića. Sve ono što tokom kampanje nije stigao da mu kaže crnogorski Don, reći će mu portparoli Dona sa Andričevog venca. Samo tvrd je orah voćka čudnovata. Makar ga i Kiklop zagrizao. I bez jednog oka je naš Don groteskan. A sa slomljenim zubima ličiće na karikaturu. Koju ni Koraks ni Petričič ne bi mogli da izmaštaju.

Ali ako je za utehu našem Kiklopu, mitropolit Amfilohije je umeo i takvima da da blagoslov. Do duše u zatvorskoj ćeliji kad im je već bilo kasno za pokajanje, dok su se krezavi i škrbavi prisećali šta to beše tvrd orah.

A ove godine je orah dobro rodio. I dobrano je tvrd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati