Kolumne

Marina Raičević

07. 08. 2020. 15:37 1

Profesor engleskog: Strahovi koji razaraju

Svi učesnici u obrazovnom procesu - i nastavnici, i učenici, i roditelji đaka sa nestrpljenjem očekuju odluku o tome kako će izgledati nastava od septembra. Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije najavili su da će odluka biti doneta i izneta u javnost početkom naredne sedmice.

Na osnovu brojnih komentara ispod ove vesti na društvenim mrežama, jasno je da nijedna odluka neće naići na opšte odobravanje. Jedni su protiv online nastave, drugi su protiv povratka u školske klupe pod strogim merama zaštite, treći protiv kombinacije oba ova modela. Argumentacija za ili protiv sva tri modela postoji i svaka se zasniva na strahovima - strah od zaraze; strah od potpune desocijalizacije; strah od represivnih mera zaštite.

Izjave Kriznog štaba kao i oprečne izjave raznih epidemiologa - od onih koji "duvaju u istu masku" do onih koji ističu njihovu štetnost, kao i brojni izveštaji i istraživanja Svetske zdravstvene organizacije generišu strahove jer ljudi više ne znaju kome pre da (ne)veruju.

Mnogi psiholozi, pedagozi i sociolozi ukazuju na opasnost od desocijalizacije i otuđenosti na relaciji učenik-učenik i učenik-nastavnik.

Decenijama unazad svedoci smo kako se u stvarnom svetu realizuju teme i ideje dva čuvena romanopisca. Oldos Haksli u svom futurističkom romanu Vrli Novi Svet (1932) i Džordž Orvel u 1984 (1949) vizionarski, svako na svoj način, sagledava svet u budućnosti.

Postulati Orvelovog Velikog Brata iz 1984: "Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć. Laž je istina" svakodnevno se potvrđuju u realnom svetu. U romanu Vrli Novi Svet Haksli je opisao društvo koje je lišeno svakog oblika roditeljske i bračne ljubavi, kao i svakog oblika umetnosti i kreativnog mišljenja.

Razliku između ova dva romanopisca u njihovom pristupu totalitarističkim režimima objasnio je Neil Postman, američki pisac i esejista, u svojoj knjizi koju je objavio 1985. godine Amusing Ourselves to death - Zabavljajmo se do smrti. U svojoj knjizi Postman kaže: "…Orvel se plašio onih koji zabranjuju knjige, dok je Hakslijev strah bio usmeren ka onima koji više neće osećati nikakvu potrebu za čitanjem. Orvel se plašio uskraćivanja informacija. Haksli se plašio zatrpavanja informacijama kako bi svet postao pasivan i egocentričan. Orvel se plašio da će istina biti sakrivena, dok se Haksli bojao da će biti udavljena u moru nevažnih, lažnih i trivijalnih vesti. Orvel se plašio zabranjivanja kulture, Haksli njene banalizacije…". 

Već živimo pod budnim okom Velikog Brata koji bdi nad nama jer se plaši da se ne "probudimo". Ne dozvolimo da uskoro postanemo i uspavani stanovnici Vrlog Novog Sveta.

Na kraju, vraćam se na početak ovog teksta... Kakva god odluka bude donesena, sigurno je da većini neće biti po volji. Jedino što nam preostaje je da budemo svesni nametnute situacije. Krajnje je vreme da se probudimo, počnemo da se oslobađamo starih strahova i da ne dozvolimo nekim novim, nerealnim strahovima da nas dalje razaraju i razdvajaju.

Marina Raičević, profesor engleskog jezika

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati