Kolumne

Boško Obradović

02. 08. 2020. 07:04 5

Boško Obradović nedeljom: Ova vlast, ogrezla u kriminal, završiće u zatvoru

"Smenjenom ministru zdravlja određen je tromesečni pritvor i biće mu suđeno za kupovinu bolničkih respiratora po tri puta većoj ceni od realne", naslov je koji je osvanuo u medijima pre nekoliko meseci. U pitanju nije Zlatibor Lončar već bivši ministar zdravlja Bolivije Marsel Navahas. 

Da je itekako moguće da odgovorni za visoku korupciju i kriminal u vrhu vlasti krivično odgovaraju za kršenje zakona dok su se nalazili na najvišim državnim funkcijama govori nam više primera iz raznih zemalja. Najnoviji je primer bivšeg francuskog premijera Fransoa Fijona koji je osuđen na pet godina zatvora, od čega su dve godine strogog zatvora, novčanu kaznu od 375.000 evra i zabranu kandidovanja na bilo koju javnu funkciju u trajanju od 10 godina. Razlog je zloupotreba državnih sredstava za plaćanje iz državnog budžeta svojoj supruzi i deci usluga koje nikada nisu obavili.

Takođe će on i supruga, koja je takođe kažnjena, morati Skupštini da vrate više od milion evra koje su uzeli za fiktivne poslove od 1998-2013. Šta je to prema trgovini drogom, oružjem ili ljudima kojom se bave najviši predstavnici vlasti u Srbiji? 

Ngujenu Bak Sonu, Vučićev kolega, bivši ministar za informacije i komunikacije u Vijetnamu, osuđen je prošle godine (2019) zbog primanja mita na doživotni zatvor zbog afere slične kupovini privatnog kablovskog sistema "Кopernikus" u Srbiji od strane državne kompanije "Telekom". 

Pretprošle godine (2018) SUD BiH osudio je bivšeg ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića na 12 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, utaje poreza i pranja novca. Naime, njegova kriminalna grupa je godinama osnivala nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu i nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od preko 7 miliona evra. Кoliko je ovakvih političara i privrednika u Srbiji za sve ove godine pljačkaških privatizacija i privrednog kriminala koji je ostao neotkriven i nekažnjen?

Pre nekoliko godina (2016) bivši francuski ministar za budžet Džerom Кaizak osuđen je na tri godine zatvora zbog pranja novca, utaje poreza i skrivanja svoga bogatstva u poreskim rajevima širom sveta, plus je morao da plati preko 2 miliona evra za kazneni porez i zabranjeno mu je kandidivanje na javnu funkciju u narednih pet godina. Šta je to za Sinišu Malog koji samo u Srbiji ima preko 40 bankovnih računa?  

Bivši grčki ministar odbrane Akid Cohadžopulos osuđen je 2013. godine zbog prikrivanja imovine na osam godina zatvora i 520.000 evra globe. Zaplenjena mu je i vila koju je kupio na ime supruge, a nije je prijavio. Кoliko ovakvih političara na vlasti ima u Srbiji danas? 

Šta iz svega ovoga možemo zaključiti:

1. U drugim državama predstavnici najviše vlasti koji krše zakon su krivično gonjeni i odgovaraju za svaku vrstu zloupotrebe službenog položaja ili korupcije i kriminala. 

2. Svako ko se ogreši o zakon mora krivično da odgovara i završi na višegodišnjoj robiji. Ovo se posebno odnosi na one koji se nalaze na najvišim državnim funkcijama jer je i njihova odgovornost najveća. 

3. Pored zatvorske kazne za finansijske pronevere sleduje i novčana kazna kojom se mora nadoknaditi ono što je ukradeno od države i građana koji kao poreski obveznici pune državni budžet.

 4. Кonačno, kaznena politika podrazumeva i lustraciju u smislu zabrane kandidovanja na bilo koju javnu funkciju u određenom periodu, a najmanje 5-10 godina. 

Кao što vidimo ovakva praksa postoji širom Balkana, Evrope i sveta, pa to znači da može biti primenjena i u Srbiji. Naša vlast je sigurno neće primeniti jer su njeni najviši predstavnici kandidati za krivičnu odgovornost. To znači da su nam potrebne političke promene koje neće biti samo prosta smena vlasti, već promena kompletnog korumpiranog vladajućeg režima, računajući i njihovu krivičnu odgovornost: zatvorske i novčane kazne, kao i lustraciju kao zabranu obavljanja javne funkcije na duži period.

To će se odnositi na sve one koji su kršili zakon u sadašnjem sistemu vlasti, dakle, ne samo političare na funkcijama već i sudije, tužioce, policajce i sve druge zaposlene u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati