Kolumne

Ivan Stojković

28. 06. 2020. 07:56 5

"DOBRO DOŠLI U 1945" Javio nam se arhitekta i bivši fudbaler Partizana

Ovo je samo završnica ili poslednje poglavlje (epizoda) priče, kako smo se nakon uspešno obavljene osmogodišnje dresure SNS-a, uz pomoć pandemije koronevirusa covid-19, Kriznog štaba i "struke", posle izborne pobede SNS-a 21. juna 2020. godine vratili, za samo 4 meseca i minimalnog broja žrtava (par stotina, uglavnom starijeg doba) u 1945. godinu.

Posmatrajući Krizni štab od trenutka njegovog formiranja, njegov "kombinovani" sastav od članova tzv. struke i članova političkog dela (najviših funkcionera SNS-a), moglo se odmah zaključiti da je on (Krizni štab) obična "alatka" za ostvarivanje glavnog stranačkog cilja, a to su Izbori 2020. A vreme pojavljivanja pandemije koronavirusa covid-19, podudarilo se nekako u isto vreme završnih priprema za izbornu kampanju, pa je borba protiv nje samo izgovor koji služi kao kamuflaža iza koje se odvijaju ozbiljne aktivnosti za realizaciju glavnoga cilja.

Već od objavljivanja vesti Kriznog štaba da je prva žrtva preminula od koronevirusa 1. marta, 2020. (da bi posle nekoliko dana ta vest bila demantovana od strane "struke", sa dosta neukim i naivnim obrazloženjem... da je žrtva, ustvari preminula 6 .marta...), bilo je jasno u čijoj je službi "struka" i sa kakvim ciljem. Podsetiću zaboravne da su navedeni datumi povezani sa masovnim stranačkim okupljanjima, skupljanjem potpisa i prijavljivanjem liste SNS-a za učešće na predstojećim izborima, u vreme zabrane okupljanja, nošenja maski i obaveznog socijalnog distanciranja. Time je SNS (vlast) praktično pokazala da su joj Izbori važniji od borbe protiv pandemije.

Tokom narednih 2,5 meseca, pošto je naknadno počela da stiže neophodna oprema (za borbu protiv pandemije), pripremljena je i strategija donošenja Uredbi, kao i spisak mera kojima će se štititi stanovništvo, a koje će jednovremeno omogućavati, na celoj teritoriji Srbije, nesmetanu i permanentnu izbornu kampanju SNS. Posle svih mera tokom izbornog procesa, promenjen je izborni Zakon! (smanjen je izborni cenzus sa 5% na 3%).

Iako smo sve ovo preživeli, naveo sam to još jednom,a čitaoci neka sami ocene šta je od toga bilo u korist stanovništva, a šta je od toga pomagalo SNS-u u ostvarivanju svog glavnog cilja - izbora. Za to vreme Korona je radila svoj posao, Krizni štab je radio svoj posao, a "struka" je bezpogovorno prihvatala sve donete mere.

Javnost je redovno (svakodnevno) obaveštavana od Kriznog štaba i "struke" o "stanju na terenu" sa dirigovanim (često lažnim) podacima a koji se odnose na broj testiranih, zaraženih, preminulih i izlečenih pacijenata, kao i broj pacijenata na respiratorima.

Međutim, posle nekog vremena, taktika je nalagala (obzirom da se datum Izbora približavao) da se mere Kriznog štaba postepeno ukidaju, do konačnog ukidanja. 

Imajuci u vidu da je prenošenje zaraze Korona virusa najčešće fizičkim kontaktom, onda je i sprečavanje prenošenja zaraze najefikasnije zabranom okupljanja i fizičkih kontakata. Takva zabrana nije proglašena, pa je pružena idealna mogućnost koroni da deluje i da se širi. Nadležni su to dozvolili. (Partizan - C. zvezda 18.000 gledalaca), (teniski turnir, dva dana po 4.000 gledalaca) (proglašenje titule FK Crvena zvezda 18.000 gledalaca), (manifestacije i demonstracije za, odnosno, protiv štrajka 1.000 gledalaca), (izbori 3.000.000 gledalaca).

Nadležnost za ovaj propust i odgovornost je na Kriznom štabu i "struci". U susret zakazanim izborima, dok su se mere Kriznog štaba postepeno ukidale, broj zaraženih je rastao, i izazivao opravdanu bojazan da bi izbori u zakazanom terminu, ukoliko se ne odlože, bili zdravstveno opasni. "Struka" je odolela svim pritiscima, ostala (još jednom) na visini svog zadatka, zvanično izjavljujući da je bojazan neutemeljena, i svakodnevno potvrđujući iz "Torlaka" i "Batuta" da je Korona pod kontrolom i da su Izbori 100% bezbedni (naravno uz pridržavanje neophodnih mera). Izbori su održani 21. juna 2020. godine. Glasalo je preko 3.000.000 glasača. 

Cela ova priča, ili predstava, neodoljivo podseća na kultni film Emira Kusturice (1995. godine) "Podzemlje", a završna scena proslave veličanstvene pobede SNS-a na izborima, koju su zabeležile TV kamere, koje su njih (SNS), sa sve muzikom, ispratile na put u ništa. Detalj sa te proslave, predstavlja nestvarnu koincidenciju sa završnim kadrom istoga filma.

A sada, kada je predstava završena i zavesa spuštena, evo kratkog komentara i o pobednicima i o ostalima: Krajnji ishod je poznat. Cilj je postignut. Na Izborima je pobedila SNS. Najcrnje moguće zlo, koje je moglo da se dogodi, uz pomoć prevare, kupovine glasova, na kraju i krađe glasova, konačno i bukvalno preko leševa do cilja. 

Uloga Kriznog štaba, posebno tzv."struke", pre svega kao alatke za ispomoć SNS u realizaciji Izbora bila je sve vreme, više nego sramna. Permanentno su prikrivali stvarno stanje na terenu - minimizirali broj zaraženih i preminulih pacijenata. Nekoliko dana pred izbore lagali su da pandemiju drže pod kontrolom i da su izbori 100% sigurni i to u trenutku kada je predizborno stanje već bilo katastrofalno i kada su još mogli ceo izborni proces da obustave. Postizborno stanje potvrđuje ispravnost izrečene osude.

Na kraju i tzv. opozicija snosi ogroman deo odgovornosti za krajnji ishod ovih Izbora. Najavljeni bojkot nije sproveden onako kako je zamišljen. Grupacija stranaka, raznih pokreta, grupe građana, okupljenih oko najave ideje bojkota, ispoljili su neoprostivu nezrelost, a sujete pojedinih čelnika i njihove lične nerealne ambicije razbucale su, u principu, sasvim ispravnu ideju.

U Beogradu, 28. juna 2020. godine arhitekta (u penziji) i bivši fudbaler Partizana Ivan Stojković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati