Kolumne

20. 06. 2020. 18:00 2

SUBOTOM U 18 Srđan Škoro: Ćorava posla

Jugoslovenski komunisti su kao svoj doprinos demokratiji i unapređenju izbornog procesa izmislili ćoravu kutiju. Ona je je tako zauvek ostala sinonim za nameštene izbore u kojima se unapred zna pobednik. Ćorava kutija je, da ne bi bilo nikakve zabune, imala i svoje male osobenosti. Pre svega, ko bi u nju ubacio gumenu kuglicu kao svoj glas umesto listića ona je drugačije odzvanjala, tako da su članovi biračkog odbora sastavljeni isključivo od komunista i njihovih simpatizera imali vremena da pribeleže ko se to usudio da ostane „neutralan“, odnosno glasa protiv.

 

Još dok bi izborni proces bio u toku, simpatični momci u kožnim mantilima su odlazili na adrese onih koji su i pored svih upozorenja da to ne čine, ipak, izabrali ćoravu kutiju. Batine, zastrašivanje, gubitak posla i prava glasa, višemesečni zatvor, bile su samo neke od mera koje je Udba primenjivala iz svog širokog asortimana torture prema ljubiteljima ćorave kutije. Na omraženu reakciju reagovalo se veoma brzo i efikasno kako bi jugoslovenski komunisti ostvarili što ubedljiviju pobedu na nameštenim izborima.

Sa pojavom Vučića i njegovom organizacijom nameštenih izbora ćorava posla su dobila prednost. Da bi se održao isti onaj privid demokratskog glasanja stvoren pojavom ćoravih kutija izmišljane su, u zavisnosti od situacije, razne nepravilnosti i nezakonitisti, počev od peglanih izbornih listića, preko bugarskih vozova, sve do selfia sa svojim glasom na izbornom mestu... Da bi sve to prošlo u duhu demokratske tradicije svojstvene ovim prostorima, a sve u prisustvu vlasti i sa saznanjem policije, razni šefovi u preduzećima ucenjuju i pritiskaju svoje zaposlene izlaskom na izbore, objašnjavajući im šta bi im se sve moglo dogoditi ukoliko mrska bojkot opozicija „pobedi“ svojim neizlaskom. Nekadašnje brkate službenike u kožnim mantilima zamenili su ćelavci u kožnim jaknama, tradicionalne pendreke su istisnule bezbol palice, bivše marice su ustuknule pred džipovima bez tablica... Teror iz vremena ćoravih kutija je ostao isti samo su se promenili načini sprovođenja i naravno izvođači. Ono što je ostao večni imperativ to je da pobeda na nameštenim izborima nije dovoljna ukoliko nije ubedljiva. I zato su sve Službe, posebno one za prinudu, uvek uključene u taj demokratski proces, kako bi stvorili preko potreban privid prava građana da slobodno biraju i budu birani.

Da bi se unapred obezbedili od svake izborne neizvesnosti smišljeni su i kapilarni glasovi. Ukoliko vlast proceni da ni to neće dati očekivane rezultate na scenu stupa unapred stvorena i samo za jednokartnu upotrebu korisna opozicija. Potrebno je da ima što više tzv. opozicionih lista kako bi Vučić kod ostatka naroda stvorio sliku da se bori sam protiv svih, da je u pitanju neravnopravna borba iz koje će on teškom mukom, ipak, izaći kao pobednik. Za to je potrebno  imati potpunu kontrolu nad medijima koju je maksimalno ostvario uz podršku i neoprostivo žmurenje međunarodne zajednice. Vučićeva uspotavljena ćorava posla idu toliko daleko da građani Srbije zapravo ne shvataju da on nije učesnik izbora i da on nije kandidat za bilo koju funkciju. Ali koga za to briga na unapred nameštenim izborima, gde se u strogo kontrolisanim medijima prezentuje da je glas za Vučića praktično glas za svu našu decu, ali bez Kosova i Metohije.

Kao posebne mere predostrožnosti vlast prema potrebama organizuje i paljenje kuća novinarima, ubistva nedužnih na naplatnim rampama, u Kosovskoj Mitrovici ili Libiji, seksualna i sva druga nasilja, bakljade, blaćenja po tabloidima, botovanje, uzgajanje marihuane i nelegalnu prodaju oružja, stavljanje reka u cevi, brisanje ljudi sa spiska živih, pozivanje umrlih da još jednom glasaju...

Narod gde je pojava ćoravih kutija izvor demokratskih načela, a ćorava posla nešto čega niko neće da se mane, zaslužuje da večno međusobno igra ćorave bake. Možda u toj bezazlenoj igri nekoga konačno i prepozna kao svog. Ko zna, ćorava su to posla!

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati