Kolumne

[ Izvor: Aleksandar Milošević/Danas ]

09. 06. 2020. 11:33 4

DRUGI PIŠU Danas: Otirač s Drobnjakovim likom

U jednom kafiću na Slaviji na zidu s popularnim umotvorinama stoji uramljena i sledeća: “Ko se ponaša kao crv, ne treba da se žali što ga gaze”.

Predsednik Vučić kao da je ovu poslovicu intuitivno usvojio kao istinu i u njoj očito nalazi moralnu podršku za svoje ponašanje prema brojnim saradnicima, ali ni prema kome kao prema v.d. direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku.

Jeste predsednik umeo da pred kamerama viče “Tišina tamo” kao nastavnik bezobraznoj deci u zadnjim klupama.

Jeste se, opet naravno pred kamerama, drao na gradonačelnika Niša; jeste u neka davna vremena umeo da dovuče Sinišu Malog i natera ga da s Oljom Bećković s druge strane slušalice prihvati gostovanje u Utisku nedelje koje je prethodno već odbio; jeste po navodima kolega koje su ga znale još u radikalsko vreme kad je u Pinkiju postavljao kofe na plafon da skupljaju kišnicu, umeo da se izdire na kafe kuvaricu koja je novinaru donela pogrešan sok, jeste bilo i još mnogo takvih slučajeva, dovoljno da se nabraja do kraja ovog teksta, ali, bar koliko je javno poznato, nema nikog koga predsednik voli da toliko često i toliko intenzivno ponižava kao Zorana Drobnjaka.

Setimo se kad je predsednik prošle godine išao na neki put, pa snimio video kako sa Zoranom Mihajlović, drugim ministrima i domaćinima sedi za stolom i nazdravlja.

Svi za jednim stolom, samo Drobnjaka poslao za susedni da tamo sedi sam. Potpuno sam, i još ga hvata u kadar da to svi vide.

Pa kad je u nekoj sali za fizičko Drobnjak držao loptu za basket, a predsednik mu bukvalno iz čista mira izbije loptu iz ruku! Pa kad nas je sve obavestio da Drobnjak voli da pije (“Drobnjak pije, Zorana nit jede nit pije, a ja hvala Bogu i jedno i drugo”). 

Pa kad nas je opet obavestio da Drobnjak voli da pije (“Znam da je Drobnjaku bilo najlepše kad je išao da rešava probleme u Donjim Banjanima jer tamo su mu seljaci dali četiri, pet, šest čašica, ali ja sam to odobrio, da ne bude da je on kriv”).

Aj što Drobnjak pije, al što odrastao čovek mora da traži dozvolu da popije, pa to nema nigde. Al je srećom Drobnjak kapacitet pa, kako nas je opet obavestio predsednik, može da popije i 20 čašica a da se ne napije – to mu je valjda pohvala.

Pa kad mu je podviknuo “Drobnjak, dođi ovamo… Ma ne znaš Drobnjak! Kaži da ne znaš…”, pa kad mu je pretio kažiprstom “Drobnjak… do 15. oktobra da bude gotovo”, pa kad mu se smejao za ideju da policija ne kažnjava za prekoračenje brzine na autoputu “Drobnjak, ti voziš 150, narod 130, a ti 150… dobro Drobnjak”, pa onda “Zašto kasniš Drobnjak!”, “Drobnjak voli da zamaže oči…”, “…zašto ti i ja, valjda je Drobnjak krivac”, pa kad je Drobnjak sugerisao da je za đake važnija praksa nego da mnogo čitaju: “Drobnjak verovatno polazi od sebe…”, pa kad je Drobnjak seo pored Vučića u školsku klupu: “Uvek sam bežao od takvih”, ustajući sa stolice da se udalji od Drobnjaka.

Poslednji primer je bio ove nedelje, kad je Vučić krenuo da ispituje Drobnjaka koliko će koštati put Kraljevo – Novi Pazar.

Drobnjak mu kaže, al se Vučić ne slaže. Zna bolje od Drobnjaka koliko je put dug i koliko košta. Pa se onda Drobnjak s njim složi.

Pa Vučić pobedi i ispadne pametan. Pa onda novinari pogledaju kartu i vide da je Drobnjak sve vreme bio u pravu. Tojest, ono malo vremena koliko je smeo, dok mu Vučić nije zamerio, pa onda ovaj za žuto rek’o da je plavo.

Jer ako predsednik kaže da je plavo, onda je plavo, iako je žuto. I dok bi čoveku svakog drugog bilo žao, ljudima Drobnjaka nekako nije.

Gledaš školskog siledžiju kako maltretira slabijeg i nije ti žao. Potpuno neprirodno. Ali je valjda neprirodno i što ovaj tu mirno stoji, a ne mora. I tu dolazimo do pitanja zašto?

Zašto Vučić uzima sebi za pravo da ponižava direktora Puteva Srbije i zašto direktor Puteva Srbije to trpi?

Zoranu tako ne sme da kinji. Niti Rasima. Niti mnoge druge. Drobnjaka sme. Jesmo li onda mi žrtve njihovog međusobno ispunjujućeg odnosa? 

Da li je Drobnjak “60 godina na funkciji”, kako kaže predsednik, zato što ima stvari zbog kojih mora sve ovo da trpi ili je na funkciji zato što prihvata sve to da trpi da bi na funkciji ostao?

Da li našim putevima stvarno upravlja pijanica, neznalica i loš đak kako nas u redovnim intervalima obaveštava predsednik ili neko ucenjen zakonom?

Prosto čovek ne zna šta bi pre izabrao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati