Kolumne

26. 12. 2019. 08:25 0

PIŠE DARKO MIHAJLOVIĆ Heroji našeg vremena

Teška vremena rađaju heroje. A heroji menjaju sve. Tvorci teških vremena na sve načine pokušaju da obezvrede i unište heroje. Čak, pokušavaju da se heroji i ne dese!

Zvuči kao početak novog Marvelovog izdanja, ali nije.

Nema mračnog perioda iz koga nisu ostali upamćeni heroji. Preko ratnika, vođa seoba, pa do dece koja se bore, heroji su uvek imali različita otelotvorenja i uvek su bili ti koji su bili simbol pobede i promena na bolje.

Ovo opisuje naše vreme koje su napravili dovoljno, čak i previše teškim. A onda su iz mraka počeli da se pomaljaju heroji i menjaju stvari.

Razgovaraju neki fini ljudi, pre nekoliko godina. Kaže jedan od njih da ga brine što iz naroda ne izranjaju obični ljudi, građani, heroji svakodnevnice koji bi upalili luč i obasjali nadoilazeći mrak koji nas godinama guta.

Brinulo ga je što taj mrak tako pedantno pomračuje sve vrednosti i sjaj svakog ko promoli nos iz žabokrečine u koju smo gurnuti. I zaista, do pre par godina – totalni mrak.

I mrtvo more. Gore nego Domanovićevo. A onda, polako, iz tame počeli su da se pojavljuju. Da li smo suviše navučeni na filmsku produkciju, pa sve vizuelizujemo kao da gledamo filmskim objektivom, ali stiče se utisak da smo svi zajedno jasno mogli da vidimo neke nove heroje kako razbijaju mrak i kako nagoveštavaju novo, bolje vreme za ovaj narod i ove prostore.

Zašto krenuti od Aleksandra Obradovića? On je ovih dana ukidanjem kućnog pritvora postao sinonim Heroja. Dobro je sa Obradovićem početi, ali i završiti spisak kandidata, a predložiti nekoliko članova herojske ekipe koji bi se mogli pridružiti Obradoviću u spašavanju naše planete, pardon, države.Znate li ko je sve vreme imao hrabrosti da vrišti protiv režima koji sve skuplje košta ovu državu i narod? Retko ko je mogao da im vidi emisiju dok se nije pročula kao ozbiljna protivteža svim ostalim medijima pre nešto više od dve godine i kada su svi krenuli da preko YouTube-a prate ko će u emisiji biti dobar, ko loš, a ko zao.

Bilo bi dobro da makar u kukicama ovih slova ostane da su pioniri otpora ovom režimu u medijima bili i ostali Marko Vidojković i Nenad Kulačin sa TV Šabac.

Prvi je već nekoliko puta imao čast da ga, bez mogućnosti odgovora, isproziva Prvorođeni, a Neša je tom istom nadenuo nadimak Prvorođeni.

Ima li boljeg kandidata/tkinje za ulogu heroine od Marinike Tepić? Priznajte dok čitate ovaj pasus – koliko ste puta, slušajući je kakve podatke iznosi u javnost, rekli u sebi: „Svaka ti čast!“.

Sigurno se slažemo koliko je ova prelepa ženica ogromna! A trebalo bi razmisliti kolika je hrabrost, ne samo reći i dokazati iživljavanja režimlija nad ovom napaćenom zemljom, nego posle toga noću preći ulicu ispred zgrade u kojoj živiš, a čiju adresu je jedan od zadriglih mutanata mračne strane objavio u svom novinoidnom đubretu.

Marinika, svaka ti čast! A Rektorka Ivanka Popović? Žena koja je posle niza optužbi i gotovo stvorenog ubeđenja da je postavljena na mesto rektora samo da bi „zauzdala“ divnu i nasušnu instituciju koju vodi, smogla snage i u dva meseca održala pijedestal nedodirljivosti titule – Profesor! I to sa velikim „P“! I to za ogromnu većinu Profesora na Univerzitetu u Beogradu.

Herojski gest Rektorke i Profesorke Popović koja je samo radeći svoj posao dokazala koliki je evolutivni razmak između Profesora i iskompleksiranog ušatog stvora koji, da bi se iživljavao i okretao se na vokativ ove časne titule, negde po Srbiji, zajedno sa kiselim kolegom ostavi bez posla neki fini i školovani svet.

Kada otadžbina pati od otvorenog preloma duše onda je, nažalost, mnogo onih koji svoje privilegije, koje ih jedva za jotu dižu iznad tla za koje su im kolege prikovane, nadređuju obrazu i časti.

Zbog toga ulogu heroja u takvom i ovakvom vremenu mora da ponese čovek koji je suspendovan jer nije želo da suspenduje kolege koje su štrajkovale – Božidar Spasojević, direktor RJ pošte „Beograd centar“.

Neka i ovaj čovek, ako slučajno pročita, zna da mu gest nikako nije prošao nezapažen i bez divljenja, te da je zaista heroj. Moguće da će čist obraz biti jedino odlikovanje koje će tim povodom nositi, ali nije to mala stvar.

Pa Profesor Raša Karapandža, pa Profesor Miodrag Stojković, pa bake sa Stare Planine, pa momak u majici od pre neki dan, pa Miroslav Aleksić…a jeste li primetili koliko se frekvencija pojavljivanja heroja i superheroja povećala zadnjih par meseci?

Tako je uvek pred pobedu snaga svetle strane. A naročito kada ligu superheroja predvodi dasa iz komšiluka, ovog puta iz Valjeva koji se zainatio i nije hteo da pravi dilove, nije hteo da proda, nije hteo da izda. I sebi obezbedio besmrtnost i mesto glavnog superheroja!

Aleksandar Obradović, naš i vaš komšija, čovek sa obrazom, uzbunjivač… Nije nemoguće dospeti u najpozitivnijem mogućem svetlu na naslovne strane „Špigla“, „Washington Posta“ i drugih vodećih svetskih medija, čak i kada vas „Politika“ i RTS ignorišu.

Nije nemoguće biti u pravu, čak i kada nemate isti stav kao „Sveznajući“, pa čak ni kao većina koju vuče sa sobom. Pobeđuju stav, kičma i obraz – vrlo čudna socio-antropološko-filozofska formula.

Ono što niko neće da prizna je da se približava dan kada niko više neće moći protiv talasa heroja, a heroja je svakim danom sve više – svuda su oko nas.

Da li vidite sebe u ulozi superheroja ili barem heroja? Šta ćete ako baš vas nagaze i morate da se branite? Da li treba braniti samo sebe ili i najbliže ili i otadžbinu?

Hoćete li biti u ulozi žrtve ili heroja? Razmislite! Da li bi vam dobro stajao karakter superheroja?

Jer, što bi naš narod rekao: „Il’ si nindža, il’ si…“

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati