Izbori 2020

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

14. 07. 2020. 12:58 3

Vučić započeo konsultacije o Vladi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima izborne liste "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", na početku konsultacija o formiranju nove Vlade Srbije. Prvi na ovoj izbornoj listi je Šaip Kamberi. Za danas su bile najavljene konsultacije sa Strankom demokratske akcije, ali je predsednik Sulejman Ugljanin odbio da dođe.

Kamberi je izjavio je da su danas predstavnici ove liste preneli svoje zahteve predsedniku Vučiću i naveo da će kada dobiju odgovor eventualno razmotriti da li će biti u novoj Vladi.

- Predsedniku Vučiću smo dali napismeno naše zahteve. Prvenstveno treba da se razgovara o integraciji, o problemima u obrazovanju, o ekonomskom razvoju i našem vidljivom učešću u tim institucijama. Tek nakon toga kada dobijemo odgovor eventualno ćemo razmotriti ponudi da budemo deo nove Vlade - rekao je Kamberi novinarima posle sastanka.

Kamberi je rekao da su zahteve koje su predali Vučiću godinama iznosili pred vladama Srbije.

- Posebno se radi o integraciji Albanaca u institucije sistema, državne institucije, problemima koji postoje u obrazovanju sa udžbenicima i nepriznavanjem diploma sa Kosova, ekonomski nerazvijenim opštinama. Zatražili smo da i po tom pitanju država nešto preduzme - rekao je Kamberi.

On je kao pozitivan primer naveo to što je nedavno po Vučićevom nalogu u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca, "što pokazuje da kada postoji dobra politička volja problemi mogu da se reše". Kamberi je rekao da mu je ovo četvrti put da razgovara sa predsednicima Srbije.

- Nadam se da će ovaj put biti dobre političke volje, nove volje u Beogradu da se sa albanskim predstavnicima razgovara u nivou rešavanja životnih problema koji postoje kod nas - rekao je Kamberi.

On je rekao da su spremni da razgovaraju i sa budućim mandatarom i sa predsednikom Vlade.

- Naši problemi su jasni već 20 godina, od onog famoznog programa za rešavanje krize u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa iz 2001. godine pitanja koja su tada otvorena nisu do sada rešena - istakao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, nacionalni sastav institucija koje deluju u nekoj opštini trebalo bi da odgovara strukturi stanovništva koje živi u tim opštinama.

- Nije pitanje samo jednog mesta državnog sekretara ili nečeg drugog, za nas je bitnije da se krenu reševati problemi tamo gde postoje, a najbitniji problem je intergracija Albanaca u sve državne institucije koje postoje u našim opštinama - rekao je Kamberi.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić nakon izjava je počeo da uzvikuje "Tači, Haradinaj, Ljimaj, Veselji zločinci".

Za sredu je zakazan sastanak predsednika Vučića sa liderom Stranke slobode i pravde Muamerom Zukorlićem, a potom i sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

U petak, 17. jula u devet sati zakazani su razgovori sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, a za ponedeljak, 20. jula sa liderom socijalista i aktuelnim koalicionim partnerom Ivicom Dačićem.

Za utorak, 21. jul planirane su konsultacije Vučića sa predstavnicima svoje stranke - Srpske napredne stranke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati