Izbori 2020

[ Izvor: Soinfo ]

26. 06. 2020. 15:24 3

"Izborna krađa u Somboru, štimali rezultate za SNS"

Izborna lista Somborski narodni blok na osnovu prikupljenih podataka i uvida u izborni materijal došla je do saznanja da je kompletan izborni proces u somborskoj opštini protekao neregularno i da su rezultati koje je objavila Gradska izborna komisija, najblaže rečeno, iskonstruisani.

Somborski narodni blok navodi da je nakon zatvaranja birališta i većine izbrojanih glasova Somborski narodni blok došao do podatka o izbornim rezultatima po evidenciji vladajuće stranke u kojoj se, kako kažu, "jasno vidi da su i bez obrade nekoliko biračkih mesta prešli cenzus sa osvojenih 1.080 glasova", prenosi "Soinfo".

- Tokom narednog dana Gradska izborna komisija je odugovlačila sa objavljivanjem zvaničnih rezultata, pravdajući to održavanjem maratonske sednice u trajanju od šest časova na kojoj su štimani rezultati na način koji je odgovarao vladajućoj koaliciji, a na štetu Somborskog narodnog bloka. U zapisniku o radu izborne komisije grada Sombora na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike skupštine grada Sombora stoji da je Somborski narodni blok dobio 972 glasa, što se nije poklapalo sa brojkama koje su u toku dana stizale. Ujedno u Zapisniku stoji da je komisija utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu i time su zaključili da se rezultati izbora odmah saopšte javnosti i objave u „Službenom listu grada Sombora“, bez poštovanja roka žalbe i davanja na uvid u izborni materijal zainteresovanim strankama - ukazuju iz Somborskog narodnog bloka.

Navode i da su pored toga uložili žalbu na regularnost izbornih postupaka i tražili uvid u izborni materijal, kao da su 23. juna u 12:45 dobili priliku da pogledaju biračke spiskove, zapisnike sa biračkih mesta i neke od glasačkih listića.

- Uvidom u deo materijala sa izbora uočili smo veliki broj nepravilnosti (prepravljani zapisnici, neslaganje zaokruženih imena u spisku sa brojem potpisa, nezapečaćene koverte sa glasačkim listićima, listići ubačeni u džakove bez koverti...) koje smo u obliku žalbe dostavili GIK-u (prilog) u zakonskom roku, tačnije istog dana do 20 časova - saopštili su iz SNB.

Primer grubog kršenja izbornih pravila je, po njihovim navodima, biračko mesto 15 - MZ Mlake u Beogradskoj ulici.

- Nisu zapečaćene koverte, na trinaestoj strani je preškraban birački spisak, broj zaokruženih birača u biračkom spisku je 26, broj potpisanih u biračkom spisku je 505, a prema zvaničnom zapisniku, broj izašlih na izbore je 531 - apostrofirali su iz Somborskog narodnog bloka.

Gradska izborna komisija je juče, dva dana od prijema žalbe, dala odgovor da je žalba SNB odbijena po svim osnovama, kao i da će odbijenica moći da se vidi tek po prijemu pošte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati