Izbori 2020

Direktno.rs

22. 06. 2020. 11:45 0

"Vlast izgubila legitimitet – izlaz tehnička vlada i novi izbori"

Lažni izbori koji su juče održani u potpunosti su ogolili da u Srbiji više nema demokratije i da su definitivno ukinuti slobodni i pošteni izbori. Mesecima smo bili izloženi funkcionerskim kampanjama predstavnika vlasti, zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe, neviđenom medijskom mraku, bukvalnoj zabrani medijskog postojanja svih koji su proglasili bojkot izbora, brutalnim pritiscima na zaposlene u javnom i privatnom sektoru da se skupljaju sigurni glasovi za SNS - rekao je lider Dveri Boško Obradović.

- Sam izborni dan bio je vrhunac kupovine glasova i maltretiranja građana da moraju da izađu na izbore kako bi povećali izlaznost. Ovo je posebno pojačano u poslepodnevnim satima kada je vladajući režim već izveo sve svoje glasače i kada su videli da je bojkot uspeo, pa su prešli na sve vidove pretnji građanima kako bi povećali izlaznost. Кada i to nisu uspeli pristupili su izbornom kriminalu i direktnom lažiranju izlaznosti, koja je naprasno počela da skače u večernjim satima kada su biračka mesta bila prazna. Tako su od realne izlaznosti koja na republičkom nivou nije prešla 42% došli do najave "Informera" da će izlaznost biti 55% i objave samog Aleksandra Vučića da je izlaznost preko 50%, što su demantovale sve posmatračke misije na izborima, potvrđujući da je čak i ta lažirana izlaznost ispod 50% - rekao je Obradović.

 

Kako je dodao, na konferenciji za medije u SNS koja je kasnila više od sat vremena Aleksandar Vučić nije ni pomenuo izlaznost, a u svim kasnijim informativnim emisijama na režimskim medijima podatak o izlaznosti je jednostavno nestao i više ga niko ne pominje.

- Razlog je razumljiv: ovo je najmanja izlaznost na izborima u istoriji Srbije, posebno u Beogradu gde je ispod 35%, a u nekim centralnim gradskim opštinama i znatno manje od toga, što znači i da je beogradska vlast na čelu sa Goranom Vesićem nelegitimna i zrela za ostavku. Jedino ispravno demokratsko rešenje bila bi ostavka beogradske vlasti i vanredni gradski izbori u Beogradu - rekao je.



Skupština bez opozicije – vlast izgubila legitimitet

Кao što smo to unapred tvrdili, niko od učesnika na lažnim izborima sem SNS i SPS nije prešao stari izborni cenzus od 5%. Sada je potpuno jasno zašto je cenzus morao biti smanjen na 3%, ali ni to očito nije bilo dovoljno pa je taj smanjeni cenzus prešao samo SPAS. Najbolji rezultat posle SNS i SPS i treće mesto, međutim, nije osvojio SPAS već poništeni birački listići kojih je preko 4%. Ako se oni uračunaju u bojkot izbora, a svakako jesu glas protiv ove vlasti i sistema, to sveukupno znači da je bojkot izbora uspeo i da brojka pravih učesnika na izborima pada ispod 40%. Ovi lažni izbori su definitivno propali. Dosadašnja vlast nema više nikakav legitimitet, a budući saziv Narodne skupštine biće bez opozicije. Ako najveća opoziciona grupacija u Srbiji, Savez za Srbiju i druge kolege sabrane u ujedinjenoj srpskoj opoziciji u bojkotu izbora, nije učestvovala na izborima i neće se naći u parlamentima ni na republičkom, ni na pokrajinskom, ni na lokalnom nivou, to znači da je demokratija u Srbiji krnja, defektna, fasadna, lažna i da nas sve to vodi u još veću političku krizu.

Кoliko se vlast zaigrala u lažiranju izlaznosti po svaku cenu govori i da su žrtvovali svoju omiljenu opoziciju koja je zbog toga ostala ispod cenzusa. Iako su se mnogi od njih nadali podršci vlasti za ulazak u Skupštinu i ulozi omiljene opozicije, Aleksandar Vučić očito nije ispoštovao dogovor i sve ih je ostavio na cedilu, a posebno one koje je najviše i „gurao“ – SRS i UDS. Mnogi učesnici izbora iz lažne opozicije imali su više potpisa nego glasova, i poslužili su vlasti samo za glumljenje legitimiteta izbornog procesa. Bojkot je uspeo i – uz sve mane – pokazao se kao ozbiljan politički instrument za dovođenje u pitanje nedemokratskog režima. Sada ujedinjena opozicija u bojkotu treba da nastavi dalje zajedno i da mnogo više predstavlja svoj politički program kako će izgledati Srbija nakon pada Aleksandra Vučića.

Jedino rešenje političke krize – prelazna tehnička vlada i novi, vanredni izbori na svim nivoima

Nova politička kriza, izazvana lažnim izborima i nepriznavanjem buduće nelegitimne Skupštine i Vlade od strane ujedinjene srpske opozicije u bojkotu, može da se reši samo formiranjem prelazne tehničke vlade i novim, vanrednim izborima na svim nivoima. Nema i ne može biti normalnog političkog života. demokratije i parlamentarizma bez opozicije. Iako će vlast pokušati da vlada na taj način - to je neodrživo i veoma brzo će morati da dođe do novih izbora. Ali, ti vanredni izbori moraju biti pod drugačijim pravilima, uslovi za njih moraju biti slobodni i pošteni, a sve to mora da garantuje prelazna tehnička vlada. Ova vlast više nema legitimitet da o bilo čemu odlučuje, a posebno ne o Кosovu i Metohiji. Tek nas čeka novi talas širenja zaraze izazvan nasilnom organizacijom izbora po cenu zdravlja stanovništva i to će samo izazvati još veće tenzije u društvu jer građani neće želeti da prihvate nove restriktivne mere za koje je kriva isključivo vlast. Čeka nas i sve veća ekonomska i migrantska kriza, i sve to govori da ćemo u narednim mesecima imati sve više razloga da se naelektrisana politička situacija vrati u normalu, a jedini način za to su sloboda medija i omogućavanje da se čuje drugačije mišljenje, i novi - zaista demokratski izbori - smatra Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati