Izbori 2020

[ Izvor: Slobodnarec.eu ]

17. 06. 2020. 14:07 0

PIŠE Vuk Velebit: Izbori na kojima se ništa ne menja

Da li znate da se u nedelju održavaju parlamentarni i lokalni izbori? Verujem da znate. A koliko vam znače dolazeći izbori? Verujem ne puno. U razgovoru sa ljudima ovih dana jedino što mogu da zaključim jeste da su ovo najpredvidiviji izbori do sad na kojima se ništa neće promeniti. Ovo nisu izbori na kojima se menja vlast, ali nisu ni izbori koji bi bili početak političkih promena.

Jedna od glavnih uloga izbora osim što su test poverenja građana u vlast, jeste i amortizacija sukoba i tenzija u jednom društvu. Međutim, ovi izbori neće ispuniti čak ni tu ulogu, već će dovesti do novih podela i produbljivanja postojećih. Jedna od glavnih tema poslednjih godinu dana su bili popravljanje izbornih uslova i oslobađanje medija odnosno njihovo otvaranje za predstavnike opozicije. Utisak mi je da uoči ovih izbora nema ni one uobičajene izborne tenzije, pa ni straha od crnih džipova i ostalih tehnika zastrašivanja glasača. Ne znam da li je to zbog toga što veliki deo opozicije neće ni učestvovati na izborima, a ovi koji učestvuju će biti pošteđeni svih onih scena koje smo mogli da viđamo na prethodnim izborima, prenosi Slobodna reč.

Upravo je Vučićeva ideja na ovim izborima u kontrolisanim uslovima da pokaže da nema pritisaka, da su mediji otvoreni za one koji učestvuju na izborima i da će ovi izbori biti najregularniji do sada u očima međunarodne zajednice koja će poslati svoje posmatrače. Mi danas kao društvo obeležavamo tri decenije višestranačja, a po svim parametrima deluje kao da smo na samom početku. Ta činjenica je poražavajuća za jedno društvo koje želi da postane deo evropske porodice slobodnih i prosperitetnih država. Čak je i deo opozicija nakon 23 godine ponovo u situaciji da bojkotuje izbore. Bojkot jeste sredstvo ako mu je cilj da ukaže na nepravilnosti u izbornom procesu i situaciji u državi – i taj cilj jeste ispunjen imajući u vidu povećanu angažovanost međunarodne zajednice. Ali, međunarodna zajednica je uoči izbora dala punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njihov stav po pitanju bojkota se neće promeniti. Dodatno, bojkot izbora sa sobom nosi i političke posledice. 

Ako nema kapaciteta za vođenje političke borbe van institucija odnosno na ulici, onda je upitno kakva je budućnost stranaka koje su se odlučile na bojkot. Rekao bih da u ovom trenutku ne postoji volja za ulicom, a znajući koliko protesti pretodnih godina nisu doveli do nekih sitnih pobeda i ispunjenja zahteva opozicije – građani odlaze sve više u apatiju i sve manje veruju u mogućnost promena. Opozicija je do sad propustila nekoliko prilika da kapitalizuje nezadovoljstvo građana i da to pretoči u svoju podršku. Postavljajući neostvarljive i nemerljive političke zahteve, opozicija propušta priliku da napravi sitne pobede i da ostvari neke od svojih zahteva koji će građanima uliti poverenje da su promene, ma koliko sitne bile, moguće.

Sa druge strane, možemo dovesti u pitanje i poverenje građana u trenutne političke lidere na strani opozicije. Za razliku od perioda devedesetih godina kada su političari bili zvezde i predvodnici protesta, današnja opozicija se nalazi u zadnjim redovima. Umesto da političari vode ulicu, ulica je prethodnih godina vodila političare i zato nije moglo da dođe do kanalisanja nezadovoljstva. Kada prođu izbori i dođu sledeći, najvažnije pitanje će biti pitanje odgovornosti – ukoliko se izborni uslovi ne poprave na sledećim izborima a tada bojkot opozicija odluči da izađe na izbore onda politički lideri treba da snose političku odgovornost za propuštenu priliku za borbu na ovim izborima. 

Verujem da je u narednom periodu najvažnije da se vratimo idejama i politici u politici umesto što se politika svela isključivo na lične obračune političkih lidera i u redovima vlasti i opozicije. A promena neće biti dok građani ne poveruju u mogućnost promena i da ovo društvo ima budućnost pred sobom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati