Beograd

Direktno.rs

10. 03. 2023. 16:42 39

"DOSTA JE BEZVLAŠĆA" Građani na ulici zbog smenjenih tužiteljki! (VIDEO I FOTO)

Ispred Vlade Srbije građani su ponovo bili na protestu zbog nedavne smene tužiteljki u "slučaju EPS". Tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović su premeštene iz odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u odeljenje opšteg kriminaliteta, nakon što je slučaj EPS, na kome su radile, rezultirao hapšenjima šest odgovornih lica.

Smena pomenutih tužiteljki izazvala je veliko nezadovoljstvo u narodu, ali i struci, jer to predstavlja udar na nezavisno sudstvo. Advokat Čedomir Kokanović istakao je da će sledeći put umesto protesta biti blokada Gazele.

Advokatica Sara El Sarag održala je govor na samom početku.

- Mi smo Laura, vi ste Laura, svako je Laura - rekla je advokatica.- Nama treba Laura, da znamo da nas nisu uništili. Zašto Laura? Da bi ohrabrili ljude u sistemu. Neophodna nam je solidarnost, potreban nam je brat, sestra, komšija. Dosta je bezvlašća, da nas dele - rekla je advokatica.

Advokatica Sara El Sarag potom je upitala građane ko je tužiteljka Brankica Marić, zamenica višeg tužioca Nenada Stefanovića.

- Brankica Marić je tužiteljka koja je sklonila dva minuta naplatne rampe - rekla je ona.Govor je održao i penzionisani sudija iz Novog Sada, Savo Đurđić.

- Ovaj slučaj je crvena linija na koju ne smemo pristati - rekao je sudija.On je odao priznanje svim tužiteljkama koje su protekih dana javno govorile o svemu što su doživele.

- Neophodno je insistirati da Državno veće tužilaca pokrene postupak razrešenje višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića. Dok se to ne desi ne treba da prekidati proteste - rekao je penzionisani sudija.

Pismo tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović

- Poštovane kolege, prijatelji, saborci i svi koji prepoznajete našu borbu protiv samovlašća i nekompetentnog tužioca. Hvala vam u ime mladosti koja dolazi posle nas. Mi verujemo u poštovanja zakona i nepristrasnost. Verujemo da će Povernik doneti pravu odluku i trasirati put ka pravdi. Ne damo samostalnost, ne damo naš integritet i tačka. Zahvalne vaše sugrađanke - navodi se u pismu tužiteljki.

Govor je potom održao i advokat Jovan Rajić.- Mi nazad nemamo gde. Ispred nas je nalazi zid, zid strahovlade i ćutanja. Običan čovek ne može da očekuje pravdu. To je zid koji su stvorili ljudi poput Nenada Stefanovića i Zagorke Dolovac. To je zid koji je sagrađen od njijhovog slugerajskog odnosa prema vlasti - rekao je Rajić.

- Oni koji nam se predstavljaju kao nova normalnost. Krivi su jer su ćutali i zato moraju da idu i zato moraju da odgovaraju. Kada se sruši helikopter i stradaju nevini ljudi, kriv je pilot sa besprekornom karijerom, a ne oni koji su ga poslali zarad jeftinih poena da se slikaju na heliodromu - rekao je Rajić.

Okupljeni su nakon govora otišli do zgrade Republičkog javnog tužilaštva (RJT).

- Zahtevi sa prethodnog protesta nisu ispunjeni i nastavljamo dalje - rekao je Kokanović.

Među okupljenima su i Mila Popović iz Stranke slobode i pravde, Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, kao i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.

Od poznatijih predstavnika pravosuđa na protestu se nalazi sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić, kao i sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev.
Građani su na prethodnom protestu dali rok od pet dana nadležnima da se sklonjene tužiteljke vrate na stara radna mesta, zatim da se smeni Viši javni tužilac Nenad Stefanović i Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, što nije ispunjeno.

Podsetimo, protest zbog smenjivanja zamenica Višeg javnog tužioca u Beogradu Bojane Savović i Jasmine Paunović organizovan je 2. marta u centru Beograda, pod nazivom "Ne damo naše Laure", tako nazvan po Lauri Kovesi, nekadašnjoj uspešnoj antikorupcinoj tužiteljki Rumunije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati