Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 02. 2023. 15:50 17

Uskoro prodaja Sajma, aktivisti otkrili ko je kupac?

Prema saznanjima Centra za lokalnu samoupravu, u narednim nedeljama Vlada će objaviti privatizaciju kompanije "Beogradski sajam doo", u kojoj je država Srbija trenutno jedini vlasnik, a verovatni kupac će biti "Beograd na vodi doo", u kome država ima 32 odsto vlasništva.

Kako piše Nova.rs, zakupci na Sajmu polako dobijaju obaveštenja o selidbi, ugovori o zakupu se skraćuju. Sada se strahuje i da bi novi kupac ovog beogradskog simbola mogao biti oslobođen od uplate nadoknade za konverziju zemljišta koja bi trebalo da se slije u državni budžet.

Korak po korak, zbog Beograda na vodi, Sajam će biti deo privatnog vlasništva, a onaj u čije ruke budeo pao, moći će da radi sve, osim da gadi stanove. Ipak, da se i to promeni postaraće se novi Generalni urbanistički plan Beograda, koji nije dovoljno precizirao namenu tog zemljišta, pa ostavlja prostor i da tu nastane stambeni kompleks, objašnjavaju urbanisti.

Epilog: Sajam će nestati, kako bi se proširio Beograd na vodi.

Idealna lokacija koju ima ovaj izložbeni prostor, našla se na meti investitora naselja koje svakog dana poprima sve veće razmere.

Kako saznaje CLS, Vlada će uskoro objaviti privatizaciju kompanije "Beogradski sajam doo", u kojoj je država Srbija trenutno jedini vlasnik, a verovatni kupac će biti "Beograd na vodi doo", u kome država ima 32 odsto vlasništva.

Novi propisi olakšaće Beogradu na vodi da se proširi na Sajam. Konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biće ukinuta izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji najverovatnije do aprila ili maja, najavio je ranije ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu kaže da, ukoliko država bude prodavala Beogradski sajam, novi kupac bi morao da plati nakandu za konverziju zemljišta, ukoliko želi da umesto sajamskih aktivnosti želi nešto da gradi.

- Nije sporno da država i grad predvide drugo mesto za sajam, ali kupovinom posotjećeg preduzeća za te aktivnosti, novi kupac i dalje mora da plati konverziju - kaže Jovanović.

Dodaje da "ne bi bilo fer" da se na ovaj način zaobilaznim putem dođe do, kako Jovanović kaže, najatraktivnijeg zemljišta za izgradnju, a da se ne izvrši konverzija i uplati predviđena svota u budžet.

Postojeći Urbanistički plan prepreka potencijalnom investitoru

Osim hale jedan, koja ostaje trajno zaštićena kao spomenik kulture, budući kupac Beogradskog sajma moći će da ruši postojeće zgrade i da gradi komercijalne objekte poput hotela i tržnih centara, mada ne i stambene zgrade. Tako kaže Generalni plan (GP).

Začkoljica je što 11 hektara, polovina kompleksa, otpada na zelenu površinu kraj Save, u GP-u određenu kao javni park.

Ipak, sve bi moglo da "ode niz vodu", kada bude usvojen novi Generalni urbanistički plan, što bi trebalo da se dogodi ove godine.

Nekadašnji gradski urbanista, Đorđe Bobić kaže da iako je imao uvid u novi GUP, nije uspeo da izvuče zaključak šta će se tačno dogoditi sa vim delom na kom se i nalazi Beogradski sajam.

Isto je, ranije za Novu, potvrdila i Iva Ćurčić iz organizacije Ministarstvo prostora.

Ona je podsetila da je Generalni urbanistički plan, čiji je rani uvid bio prošle godine imao nejasne naznake o sudbini mnogih projekata koji su planirani u Beogradu, uključujući i Sajam.

- Cela zona Kalemegdana i Beogradskog sajma išrafirana u zonu kreativne industrije. Mi iz samog plana ne saznajemo šta to znači, ni šta je zapravo ideja. Znači li to izmeštanje Beogradskog sajma, pa rušenje infrastrukture, pa nastajanje novih objekata? To je ostalo nejasno - navodi Ćurčić.

Zakupci već upozoreni na iseljenje

Zakupci lokala u sklopu sajamskih hala već su počeli da dobijaju usmena obaveštenja o tome da se polako spremaju za iseljenje, a osim toga, ugovor sa Sajmom o zakupu prostora sada je moguće produžiti samo na period od šest meseci, što ranije nije bio slučaj.

- Polako se spremajte, uskoro će selidba - rečeno je zakupcima.

Kako je reklo više zakupaca, koji su insistirali da ostanu anonimni, osim što su im usmeno upućana obaveštenja o iseljenju, nije im dozvoljeno ni da renoviraju lokale, iako su neki od njih to i hteli.

Nova.rs je ranije objavila da se sa dobro poznate lokacije u Bulevaru vojvode Mišića Sajam, po svemu sudeći, seli u Surčin, tik pored novog Nacionalnog stadiona.

Projekat "Expo 2027"

Pored budućeg Nacionalnog stadiona u Surčinu gradiće se multifunkcionalni kompleks "EXPO 2027".

To je navedeno u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao naručilac plana stavilo na javni uvid.

Kako se navodi u tekstu, izradi ovog dokumenta se pristupilo na osnovu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona koju je donela Vlada Srbije.

Upravo će to, pretpostavlja se, biti nova lokacija sajma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati