Beograd

[ Izvor: Nova ]

15. 01. 2023. 20:01 3

Stefanović ukida odeljenja za nelegalnu gradnju?!

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović izdao je krajem decembra obavezno uputstvo osnovnim tužilaštvima u glavnom gradu kojim nalaže da ubuduće, u predmetima koji se odnose na krivično delo građenje bez građevinske dozvole, to jest nelegalnu gradnje, ne postupaju više posebna odeljenja i određeni zamenici tužioca koji se godinama unazad bave procesuiranjem samo ovih krivičnih dela, već da se ovi predmeti raspoređuju ravnopravno na sve zamenike.

U trenutku kada javnost iščekuje rezultate predistražnih radnji u slučaju nezakonite legalizacije stambenog bloka u Mirijevu, čiji su glavni akteri nekadašnji gradski sekretar za legalizaciju Nemanja Stajić i njegov brat Novak, viši tužilac Stefanović donosi odluku da mimo tužilačke hijerarhije ukine posebna odeljenja (ili pojedinčna mesta specijlaizovanih zamenika) za nelegalnu gradnju u osnovnim tužilaštvima. Iako je BIRN još u maju prošle godine otkrio da je Nemanja Stajić nelegalno ozakonio objekte svog brata, Više tužilaštvo do danas nije pokrenulo istragu.

Umesto toga, javnosti je poturen drugi, neuporedivo blaži slučaj u kom je osumnjiučen Stajić, a koji se takođe do danas nije pomakao od saslušanja, obavljenog još letos.

Stefanović koji se često u naručenim intervjuima u režimskim tabloidima hvali svojom skromnom biografijom i tvrdnjama da nikada nije izgubio nijedan slučaj, pre nekolkio meseci najavio je da će se VJT obračunati sa nelegalnom gradnjom u Beogradu. Jedino što se do danas desilo jeste da je upravo BIRN pre nekoliko dana otkrio da je u Beogradu izgrađeno pola miliona nelegalnih kvadrata, a sada i da Stefanović ukida posebna odeljenja i specijalizoivane tužioce za procesuiranje dela iz ove oblasti.

Ovakvu odluku Stefanović je pokušao da obrazloži zaključkom takozvanog Odeljenja za profesionalni nadzor Višeg javnog tužilaštva koje je sam formirao, a koje je, između ostalog, ispitivalo i postupanja u predmetima nelegalne gradnje. Njihov zaključak bio je taj da u pojedinim osnovnim tužilaštvima, zbog manjka zaposlenih, postupaju samo jedan ili dvoje zamenika, kao i da oni nisu prošli nikakve dodatne obuke ni specijalizaciju iz ove oblasti.

Zbog toga, kako je navelo Odeljenje za nadzor, ne postoje nikakvi osnovi da i drugi zamenici ne postupaju u ovim predmetima, posebnmo što se većina njih okončava Sporazumima o priznaju krivice.

Osim što ovakvo obavezno uputstvo ocenjuju kao u potpunosti nezakonito, sagovornici lista "Nova" navode da se Stefanović na ovaj način direktno umešao u procesuiranje krivičnih dela koji nisu u njegovoj nadležnosti.

- Takozvano "jednoobrazno" postupanje u predmetima nelegalne gradnje i obavezno uputstvo može da naloži samo republička tužiteljka Zagorka Dolovac. Stefanović je na ovaj način samoinicijativno odlučio da obrađivačima u tim predmetima nisu potrebni specijalizacija i posebna znanja za postupanje po krivičnim prijavama. Takođe on je svoju odluku bizarno objasnio time da postupajući zamenici, koji su do sada postupali u ovim jako osetljivim predmetima, nisu bili u dovoljnoj meri efikasni, iako su se mnogi od njih usko specijalizovali za ovu oblast - kazao je za "Novu" dobro obavešten izvor.

On dodaje da se postavlja pitanje na osnovu čega je Stefanović, i po kojim kriterijumima procenjivao efikasnost u dosadašnjem postupanju zamenika koji su se bavili nelegalnom gradnjom.

Dolovac ćuti dok joj Stefanović kidiše na fotelju

S obzirom na to da je naredbu o ukidanju odeljenja mogla da donese samo republička tužitaljka, sagovornik "Nove" navodi da Stefanović na ovaj način, očigledno pokušava da preuzme njene nadležnosti, imajući u vidu njenu višegodišnju nevidljivost.

- Očigledno da su Stefanovićevi apetiti porasli, što pokazuju i brojne afere koje ga prate od kako je zaseo u fotelju, pa bi ovim svojim najnovijim postupcima očigledno hteo da se preseli u kabinet Republičke javne tužiteljke kako bi popunio već deceniju "upražnjeno" mesto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati