Beograd

[ Izvor: BIRN ]

10. 01. 2023. 15:33 6

Mali živi u zgradi čiji je deo nezakonito legalizovan

Objavljeno je novo istraživanje o divljoj gradnji. U Beogradu je, naime, prema podacima koje je prikupio BIRN, pronađeno 450.000 kvadrata koji su ozakonjeni bez jasnog zakonskog osnova. Kuriozitet predstavlja podatak da i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a i aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić trenutno stanuju u objektima čiji su delovi bili nelegalno sagrađeni, a potom ozakonjeni bez zakonskog osnova.

Siniša Mali, prema saznanjima BIRN-a, i dalje živi u stambenoj zgradi na Senjaku, čiji je poslednji sprat od oko 600 kvadrata (četiri stana) podignut nelegalno nakon 2015. godine, a potom ozakonjen.

U slučaju ove zgrade, investitori su imali građevinsku dozvolu, ali su gradili mimo nje, podigavši krajem 2016. godine sprat više nego što im je bilo dozvoljeno.

Zanimljivo je da su zbog odstupanja od građevinske dozvole bili odbijeni kada su tražili upotrebnu dozvolu u novembru 2016, međutim, mesec dana kasnije investitori su ipak dobili upotrebnu dozvolu, u kojoj se uopšte ne pominje poslednji, nelegalni sprat.

Tek se u katastru može videti da je potkrovlje ozakonjeno - u drugim sličnim slučajevima koje je našao BIRN, uglavnom su se ovi "viškovi" spratova i kvadrata rešavali tako što je ozakonjivana cela zgrada.

Što se tiče slučaja gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, on je objekat "samo" nelegalno nadogradio.

Šapić je tokom 2021. godine objekat, za koji je postojao zahtev za legalizaciju iz 2010. godine, nadogradio sa još dvestotinak kvadrata, da bi mu u julu prošle godine opština Novi Beograd ozakonila i tu dodatnu nelegalnu gradnju.

Tako danas Šapićev objekat ima 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine.

Šapiću građevinski "poduhvati" nisu strani

Šapić je u Ulici Laze Lazarevića, u blizini Zvečanske, gde je izgradio vilu od 672 kvadrata, do tada regularnu ulicu pregradio metalnom kapijom visokom šest metara, a na mestu pet manjih parcela dodeljenih Šapiću na upotrebu, bez konkursa i javnog oglašavanja, podigao je brojne objekte, bazen, sportske terene...

Prekršio je zakon koji govori da bilo kakav objekat ne sme biti bliži od 25 metara od najisturenije ose železničkog koloseka. Ulica više nije prohodna za saobraćaj, a ukoliko pokušate da je pronađete na bilo kojoj mapi, nećete uspeti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati