Beograd

[ Izvor: Mediji ]

25. 09. 2022. 13:42 18

Beogradski Prajd 2023. godine biće održan 9. septembra

Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend septembra sledeće godine, a organizatori poručuju da i ove godine Prajd prijavljuju skoro godinu dana unapred kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme.

Zahtevi Beograd Prajda ostaju isti i nisu se menjali od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu od strane vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, usvajanje akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i i besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP).

Takođe, Beograd Prajd zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sva lica koja su bila nasilna prema učesnicima ovogodišnjeg EuroPride-a i time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima.

Beograd Prajd podseća i da je ovogodišnja zabrana šetnje u okviru EuroPride-a, koju je izdalo Ministasrtvo unutrašnjih poslova, bila neprihvatljiva i da su se organizatori zbog toga obratili Ustavnom sudu, od kog očekuju da, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, zabranu proglasi neustavnom.

Uprkos svim izazovima i preprekama, ali i promeni rute u poslednjem trenutku koja je imala za cilj da unizi i obeshrabri LGBTI+ zajednicu i sve učesnice i učesnike EuroPride-a, Beograd Prajd izražava veliku zahvalnost građankama i građanima, kao i međunarodnim gostima i gošćama, koji su istrajali u borbi za ravnopravnije i bolje društvo i šetali za istoriju, navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd se još jednom zahvaljuje i svim volonterkama i volonterima koji su dali svoj doprinos u organizaciji EuroPride-a, kao i drugim organizacijama koje su pomogle da u okviru Nedelje ponosa bude organizovano više od 130 događaja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati