Beograd

[ Izvor: N1 ]

10. 07. 2022. 19:50 2

Hoće li građane imati ko da vozi?

Najveći problem Beograda, ipak, je GSP, čije gubitke nije uspela da reši nijedna vlast do sada. A osim gubitaka javni prevoz suočava se i sa manjkom vozača. Nema dovoljno zainteresovanih koji bi taj posao radili, zbog čega za volan često sedaju i penzioneri. S druge strane, privatni prevoznici rešenje nalaze u angažovanju ljudi iz drugih zemalja.

Da li će građane imati ko da vozi? Prema podacima Centra za lokalnu samoupravu u prethodnoj godini GSP je napustio 221 vozač, a za ovu godinu očekuje se i veći broj. Nekoliko faktora utiče na odlaske vozača, a plata je samo jedan od njih.

- Osnovica plate vozača je 39 hiljada dinara, ali mogu da zarade više, ako rade na praznike, prekovremeno, u principu izađu na 65-70 hiljada dinara. Stav vozača i sindikata je da plata vozača ne sme da bude ispod 100 hiljada dinara. Nije lako voziti po osam sati dnevno, posebno ako se uzme u obzir da i u javnom prevozu, a i kod privatnika radite šest dana u nedelji - kaže predstavnik sindikata GSP centar Ivan Banković.

U ovom trenutku potrebe javnog prevoza bi zadovoljilo oko 200 novih zaposlenih. Iako je taj broj zapravo mnogo veći.

Privatni prevoznici već su počeli da "uvoze" radnu snagu, a takve informacije povezuju se i sa javnim prevozom. U uslovima ponude i tražnje to je normalno, smatra profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

- Šta je tu problem? Isto kao što naši odlaze u Nemačku tako i kod nas dolazi radna snaga. Vidite, ovi koji su kod nas radili za od 60 do 90 hiljada otišli su za hiljadu i po evra ili dve. A oni koji su u svojim zemljama radili za 500 evra sada će doći kod nas da rade za hiljadu. Verujem da su naši radnici imali platu hiljadu evra da ne bi toliki broj njih otišao - kaže Vujanić.

Ali, tu problemima GSP-a nije kraj. Podaci Centra za lokalnu samoupravu pokazuju da će dugovi tog preduzeća, prema dobavljačima, u ovoj godini dostići šest milijardi dinara.

- Ono što utiče na zaposlene jeste da imate veliki broj javnih nabavki u GSP-u gde firme jednostavno više neće da se jave. Imate nedostatak rezervnih delova i respektabilne firme neće više da sarađuju sa GSP-om zbog dugovanja - kaže Banković.

- Ne znam šta ima da bude neplaćeno kada iza tog preduzeća stoji grad koji pokriva sve troškove. Hoćete da kažete da grad nije izdvojio dovoljno novca za gradski prevoz - pita Vujanić.

Dovoljno novca moraće da se uloži i kako bi se odliv vozača smanjio. Za sada, privatni prevoznici rešenje za taj problem imaju, dok, barem tako kažu u sindikatu, javni gradski prevoz neće "uvoziti" radnu snagu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati