Beograd

[ Izvor: Telegraf.rs ]

05. 07. 2022. 12:53 0

Virus Zapadnog Nila na 6 lokacija u Beogradu

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila na 6 lokacija, vrlo specifičnom i senzitivnom metodom PCR-a. Trenutno u klopkama dominiraju komarci roda Culex tzv. kućni komarci, koji su upravo prenosioci ovog virusa. Reč je o komaracima izlovljenim u beogradskim opštinama Palilula, Surčin i Barajevo. Iz tog razloga će u ovim opštinama biti pojačani tretmani suzbijanja odraslih jedinki komaraca, a sugrađanima se savetuje povećan oprez.

Za larve ovih komaraca je karakteristično da se razvijaju u vodama bogatim organskom materijom, kakve se sreću u kanalima na teritoriji navedene tri opštine. Pored toga, ove larve se razvijaju i u vodenim staništima koje je napravio čovek, kao što su septičke jame, saksije, kante i burad s vodom, oluci, automobilske gume, fontane, ukrasna jezera i tome slično. Iz tog razloga apelujemo na građane da u cilju smanjenja brojnosti ovih komaraca redovno sa svojih imanja uklanjaju predmete i posude u kojima se može zadržavati voda, kao i da redovno čiste oluke i prazne septičke jame.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić pozvao je sugrađane da sada pokažu dodatan stepen odgovornog ponašanja.

On je upozorio da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana.
Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" nastaviće svakodnevno sprovođenje monitoringa brojnosti komaraca na 24 različite lokacije na teritoriji Beogradu, što ukupno čini oko 320 različitih tačaka obrađenih tokom jednog meseca, dok će laboratorija nastaviti analize izlovljenih uzoraka.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" od ove godine bogatiji je za dva čamca pomoću kojih se vrlo uspešno obavljaju tretmani suzbijanja kako odraslih formi komaraca, tako i larvicidni tretmani. Takođe, bogatiji je i za dva specijalizovana amfibijska vozila pomoću kojih se doseže do vrlo nepristupačnih terena, što je od posebnog značaja za monitoring komaraca i larvicidne tretmane.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati