Beograd

Direktno.rs

11. 06. 2022. 15:55 26

Nikodijević predsednik Skupštine Grada, opozicija nije glasala

Predsednik Skupštine grada Beograda je ponovo, treći put, Nikola Nikodijević iz SPS. Za njegov izbor nisu glasali predstavnici opozicionih odborničkih grupa. Ukupno je glasalo 57 odbornika, a glasao je i samostalni odbornik Vuk Stanić koji je ranije isključen iz POKS-a. Ostali su se uzdržali od glasanja, a odbornici Narodne stranke su napustili salu pre glasanja.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a najviše mandata ima SNS – 48, zatim sledi lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda – Vladeta Janković" sa 26 odbornika, zeleno-leva koalicija "Moramo" sa 13, koalicija oko SPS osam, a po četiri odbornika imaju Zavetnici i Dveri-POKS (dva Dverima, dva POKS-u). Koalicija Nada imaće šest odbornika u grupi, jer je juče iz (Mihailovićevog krila) POKS-a isključen Vuk Stanić, koji se danas predstavio kao samostalni poslanik.

Koalicija "Moramo" zahtevala je da Aleksandar Šapić napusti salu, reklamirajući povredu Poslovnika, i da se odluči da li je predsednik opštine ili gradski odbornik. Naprednjaci su reklida to nije tačno, da može da prisutvuje po Poslovniku.

- Ako si predsednik opštine šta ćeš ovde" -poručio je Radomir Lazović Šapiću. Takođe, skoro kompletna opozicija odlučila je da ne glasa za predsednika Skupštine Grada.

Odbornička grupa Ujedinjeni, koju čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat "Sloga", kao i "Moramo" najavili su na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda da neće učestvovati u glasanju, odnosno izboru predsednika Skupštine grada, te su ispunili svoju najavu i nisu glasali.

Mila Popović, šefica odborničke grupe Ujedinjeni, navela je da ova odbornička grupa očekuje da će na ovoj sednici većinu formirati stranke koje su "izgubile na izborima, bez obrzira da li će imati 55 ili 56 odbornika".

- Ona je nelegitimna i građani Beograda su manjiski glasali za njih. Od ove vlasti ne očekujemo ništa jer ni do sada nisu rešili nijedan problem Beograđana. Grupa Ujedinjeni spremna je da razgovara o svim predlozima koji će biti dobre za građane od bilo koje odborničke grupe da dolaze. Moramo da vidimo šta ćemo da radimo ove zime jer je još uvek neizvesno da li će građani imati grejanje i da li su 'Beogradske elektrane' spremne za zimu. Imamo malo vremena do zime, ono na čemu će naša odbornička insistirati jeste da se preispaju i linije metroa - rekla je Popović i dodala da linije metroa treba da se vrate na projekat iz 2012. godine.
Vladeta Janković se obratio na početku sednice i naveo da neće predsedavati i navodi da će se odreći svog odborničkog mandata. On je ustupio mestu sledećem najstarijem poslaniku Tomi Fili iz SPS-a.

Dobrica Veselinović iz koalicije MORAMO naveo je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda da ova odbornička grupa neće učestvovati u glasanju za izbor predsednika gradskog parlamenta.

- Cilj je da vidimo ko čini većinu danas - poručio je Veselinović.

On je naveo da je ovo prvi put da zeleno-leva koalicija ulazi u gradski parlament.

- Što se nas tiče insistiraćemo na reviziji štetnih ugovora i bićemo borbena, konstruktivna i kredibilna opozicija... Tek sledi prava borba - poručio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati