Beograd

Direktno.rs

02. 06. 2022. 20:36 5

"Upali ljudima u dvorišta i sekli im ogradu?!" (VIDEO)

"Meštanima naselja Bežanijski zimovnik, pored mosta na Adi u Beogradu, juče su u dvorišta porodičnih domova upali radnici kompanije Zepter sa obezbeđenjem, sekli im ogradu i zastrašili ih. Meštani se opravdano boje da žele prisilno da ih isele kako bi tu nikao novi Beograd na vodi", navedeno je u saopštenju pokreta 1 od 5 miliona.

- Kako stanari ovog naselja navode, tu je skućeno 16 porodica već skoro 40 godina, još otkad ih je tu preselila država kada su njihove kuće rušene da bi se izgradilo brodogradilište i objekti rečne policije. Nakon jedne od, kako meštani kažu, "sumnjivih privatizacija", Zepter je kupio brodogradilište i zemljište i planiraju da na toj lokaciji sagrade luksuzni kompleks - ističu iz 1 od 5 miliona i dodaju:

- Iako su još uvek u toku pregovori stanara sa investitorom povodom obezbeđivanja domova svima koje iseljavaju, juče su upali radnici sa obezbeđenjem i krenuli da seku i ruše. Zahvaljujući udruženoj reakciji stanara, solidarnosti sugrađana, ali i reakciji policije, radnici su najureni.

Kopredsednik Pokreta 1 od 5 miliona, Moma Kovačević, navodi:

- Komšije su trenutno u strahu i više puta su pomenuli da su im iz Zeptera, bez ikakvog skrivanja, pretili bagerima i rušenjem jedne stambene jedinice u kojoj žive ljudi. Postavljeno je obezbeđenje investitora, koje danonoćno dežura ispred kuća, a boje se i da im ne podmetnu požar, kako bi ih rasterali odatle bez sudskog naloga.

Kovačević je naveo i da u naselju žive većinom stariji ljudi, te da ovakvo zastrašivanje i stalni stres za njih mogu biti pogubni.

- Setimo se kako je pre šest godina, prilikom rušenja u Hercegovačkoj, vezan čuvar i jedini svedok, Slobodan Tanasković, koji je nedugo nakon pretrpljenog stresa te noći - i preminuo. Da li treba da dopustimo da se nešto slično desi? Da li svaki veliki projekat mora da se izgradi preko grbače nedužnih ljudi? Ovde smo da se borimo i stojimo uz ove ljude dok ne budu bili sigurni. Nećemo dozvoliti da još jedna Savamala prođe - rekao je Kovačević.

Kovačević je pozvao javnost da stane solidarno uz stanare Bežanijskog zimovnika.

- Tražimo i od države da stane u zaštitu svih svojih građana, a ne samo investitora. Nijedan stanar ne sme biti proteran iz svog doma dok mu se ne obezbedi alternativno rešenje ili odgovarajuća nadoknada - poručio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati