Beograd

Direktno.rs

02. 04. 2022. 07:00 2

Na Vračaru i Zvezdari najavljena seča stabala

Kao da nam vazduh već nije dovoljno zagađen, svedoci smo da su epizode prekomernog aerozagađenja zabeležene nedavno kako u Beogradu, tako i u drugim delovima Srbije. No, to ne sprečava JKP "Zelenilo-Beograd" da nam oduzme i ovo malo preostalog vazduha, pa su tako za ponedeljak, 4. april najavili nove seče stabala, i to uglavnom u centru Beograda.

Još pre par meseci smo mogli golim okom da vidimo zagađenja u Beogradu. U januaru je Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje govorio za N1 o kvalitetu vazduha u Beogradu.

 - Tokom zimskih meseci karakteristično je da se pojavljuju epizode povećanog zagađenja vazduha, a pored individualnih ložišta i saobraćaja koji su najveći izvor zagađujućih materija, tu su i karakteristični meteorološki uslovi da se zagađujuće materije zadržavaju u nižim slojevima atmosfere - rekao je tada Šoštarić.

Ukazao je da je to bitno jer imamo veliku dinamiku, fluktuaciju kvaliteta vazduha, da jedan dan vazduh može biti dobrog kvaliteta, a već sutradan veoma zagađen i da se zbog toga na sajtu Beoeko nalaze i zdravstvene preporuke šta bi trebalo činiti kada je vazduh zagađen.

 - Tu su preporuke za opštu populaciju i one za posebno osetljive grupe - decu, stare i hronične bolesnike - kazao je Šoštarić

Sredinom januara je objavljeno da su Beograd, Zagreb i Sarajevo među pet najzagađenijih gradova u svetu, a Šoštarić je ocenio da taj problem pogađa ceo region kada se steknu meteorološki uslovi.

Naglasio je da je dobro što se u Beogradu širi mreža za monitoring i da je ubačeno pet novih stanica za merenje kvaliteta vazduha, te ih sada u Beogradu ima 12, a plan je da ih do kraja godine bude 22.

 - Pokrivamo ceo Beograd, zavisi od trenutka do trenutka gde je veće zagađenje - rekao je Šoštarić i dodao da svaka pojedinačna stanica daje svima dostupne informacije.

On je potvrdio da se u psolednje vreme beleži povećano zagađenje u Lazarevcu, ali i u centralnim gradskim optštinama, te da se ne može dati ocena na osnovu pojedinačnih merenja da je pojedini deo grada posebno ugrožen.

Međutim i pored silnih zagađenja sa kojima mučimo muku JKP "Zelenilo-Beograd" je najavilo seču stabala za ponedeljak i to na Vračaru i Zvezdari. Za sada...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati