Beograd

Direktno.rs

18. 01. 2022. 17:01 3

"Leva obala ozbiljno zagađena, nadležni da reaguju što pre"

Na današnjoj konferenciji za novinare potpredsednici Demokratske stranke Tatjana Manojlović i Branimir Jovančićević i predsednik udruženja EKO-Pančevački rit Zoran Janković predstavili su rezultate uzorkovanja vode i zemljišta, u blizini fabrike papirne konfekcije koja ispušta vodu direktno u Dunav, i zaključili da je leva obala Dunava nedvosmisleno zagađena, piše u saopštenju DS koje prenosimo u celosti.

 - Zaštita životne sredine zauzima visoko mesto među prioritetima Demokratske stranke. Mi podržavamo razvoj industrije i preduzetništva, ali u isto vreme insistiramo na odgovornom rukovođenju i proizvodnji, što podrazumeva primenu svih mera zaštite životne sredine. Fabrike koje zapošljavaju radnike su veoma važne, ali mi moramo da razmišljamo i o sredini u kojoj živimo - poručila je Tatjana Manojlović.

Profesor Hemijskog fakulteta i potpredsednik Demokratske stranke Branimir Jovančićević predstavio je i rezultate analiza koje su demokrate zajedno sa udruženjem EKO-Pančevački rit sprovele septembra 2021. godine u referentnoj laboratoriji. Testiran je veliki broj parametara, a profesor je pomenuo samo one najvažnije, odnosno, one koji su nedvosmisleno pokazali da zagađenje postoji. Naime, kada je voda u pitanju, to su biološka potrošnja kiseonika, ukupni organsku ugljenik i hemijska potrošnja kiseonika. Parametri važni za zagađenje zemljišta u Pančevačkom ritu su ekstremno visoka koncentracija izuzetnoto ksičnog benzena, metala poput nikla i insekticida koji se zove Dieldrin.

- Kada pogledate kako izgleda leva obala Dunava, nije vam potrebna hemijska analiza da pokažete da zagađenje postoji, ona je tu samo da dokumentuje i na papiru da je situacija ozbiljna. Ovo je jedan od očiglednih primera ispuštanja vode bez prethodnog prečišćavanja vode, jedan od težih slučajeva, i dokaz da fabrike ovakvih gabarita i kapaciteta moraju da povedu više računa i o zaštiti životne sredine. Postoji nesklad između ulaganja u proizvodni process i zaštitu životne sredine jer vlasnike fabrika niko ne primorava na ulaganja, čak ni kada postoje zakonske obaveze, jer inspekcijske službe ne rade svoj posao - poručio je Branimir Jovančićević.

Zoran Janković, predsednik udruženja EKO-Pančevački rit, koje četiri godine void bitku da se problem zagađenja reši, potvrdio je da su do sada na desetine prijava poslate vodoprivrednoj inspekciji, ekološkoj inspekciji, građevinskoj, komunalnoj, gradskoj, opštinskoj. Umesto odgovora dobijali su obaveštenja koja su „vređala inteligenciju“. Jedno od tih obaveštenja bilo je od vodoprivrednog inspektora u kom je navedeno da nema zagađujućih materija i da je voda normalnog izgleda, a drugo da je firma počela da se razvija za vreme prethodne vlastii da sada nije njihov problem. Preduzeće Drenik idalje posluje bez primene mera koje bi zaštitile životnu sredinu, ne poštuje čak ni ono na šta ju je inspektor obavezao, a to je čišćenje mulja.

- Postavljam pitanje Gradskom zavodu za javno zdravlje koji uzorkuje vodu iz taložnika i kanala, koje je zaključilo da susvih šest uzoraka načinjenih za četiri godine u granicama normale, da li granica normale znači da ovaj kanal treba da bude mrtav jer u njemu nema živog organizma? Po tome cela Srbija treba da bude i bez ribljeg, i bez ptičijeg fonda, i bez divljači. Tražili smo i merenje aerozagađenja, ali nije urađeno do današnjeg dana. Tražili smo partnere među političkim organizacijama zainteresovanim za životnu sredinu, ali njih je vrlo malo, uglavnom su jaki na rečima, ali ih nema kada treba izači na teren i preduzeti nešto. Prepoznali smo jednu političk grupaciju – Demokratsku stranku, koja je prišla našem udruženju po pitanju očuvanja i unapređenja životne sredine, angažovala je ovlaščenu laboratoriju da uzorkuje vodu i zemljište, na tome im se zahvaljujemo. Dobili smo rezultate i jasno je - leva obala Dunava je i te kako zagađena.

Janković je najavio iradikalnije mere ukoliko nadležni ne budu preduzeli ništa u najkraćem mogućem roku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati