Beograd

Direktno.rs

09. 11. 2021. 18:51 14

Policija čuva mural Mladića, privedena Aida Ćorović (VIDEO)

Veći broj pripadnika MUP-a i dalje se nalazi ispred murala osuđenom haškom zatvoreniku Ratku Mladiću, a aktivistkinja Aida Ćorović, koja je mural gađala jajima privedena je danas.

Nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila, pa otkazala uklanjanje murala i to zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup, ministar Aleksandar Vulin otišao je korak dalje i postavio policiju da čuva grafit.

Mural sa likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru. Dan pkasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vreme sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za 9. novembar uklanjanje murala i skup je prijavljen policiji, ali je morao biti otkazan, jer su organizatori iz MUP Srbije primili rešenje o zabrani skupa. U obrazloženju se navodi da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

Ministar policije Aleksandar Vulin ovim povodom je poručio da mediji koji su o ovome obavestili javnost  "još jednom lažu i napadaju MUP".

- Policija ne štiti mural već štiti javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja. U tom cilju se vrši legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića. Procene PU za grad Beograd i naređenje ministra Vulina su se pokazale ispravnom i zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir. Mnogo je onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava, na Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. MUP je svojim delovanjem striktno poštujući zakon tu sliku sprečio - navodi se u saoptšenju MUP-a medijima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati