Beograd

Direktno.rs

23. 08. 2021. 06:00 23

Šta su građani dobili od Beograda na vodi i zašto ga se STIDE

Beograd na vodi poklon je svim građanima Srbije - tvrdi ministar Mali, ali kada se pogleda šta je sve građanima gradnjom ovog luksuznog kompleksa oduzeto, jasno je, pak, da ministar laže.

- Da, poklonili smo ga svim Beograđanima i građanima Srbije. Sada konačno imaju uređeno šetalište, brojne sadržaje koji su u vreme gazde Đilasa bili nezamislivi, pošto je taj deo grada jedino privlačio pacove i žabe - naveo je juče Mali.

Građani, međutim, najbolje znaju šta su od Beograda na vodi zaista dobili.

Aferu Savamala

Kako bi gradnja Beograda na vodi uopšte bila moguća bilo je neophodno da se, kako i sam Mali kaže „stotine nelegalnih i legalnih objekata, raščisti". Tako su građani na poklon dobili rušenje u Savamali.

U izbornoj noći 24. aprila 2016. godine, grupa maskiranih muškaraca, kasnije poznatih kao "kompletni idioti", blokirala je Hercegovačku ulicu i bagerima srušila objekte privatnih firmi. Policija je to veče za pozive građana bila nedostupna, a zvaničnici grada Beograda negirali su kasnije svaku vezu sa rušenjem.

- Ni grad Beograd, ni bilo koja institucija grada nisu učestvovali u rušenju objekata u Savamali niti imaju veze sa tim - rekao je Siniša Mali, koji je u to vreme bio gradonačelnik Beograda.

Ljudi u fantomkama vezali su radnika obezbeđenja u Hercegovačkoj, a on je preminuo je mesec dana kasnije. Ali Savamala je bila leglo zmija, narkomana i pacova, te možda i nije bitno što epiloge ove afere građani Srbije  nisu dobili ni pet godina kasnije.

Uništavanje Železničke i autobuske stanice

Osim nekoliko udžerica, građanima je oduzeta Glavna železnička stanica, a uskoro će biti i glavna autobuska. Izmeštanje Savskog mosta na kopno, smatraju građani, takođe će biti jedan od poteza vlasti kako bi se obezbedio što veći komfor stanara luksuznog Beograda na vodi.

Građani su kao novu železničku dobili Prokop, a glavna beogradska autobuska stanica biće, ako se plan pomeri od drvlja i kamenja koji se na terenu trenutno nalaze, izmeštena na Novi Beograd, u Blok 42. Sve predaleko od centra grada, ali samo da ne smeta projektu režima.

Stanove od milion evra

Ono što je poklon, naravno minornom procentu najbogatijih građana Srbije koji sebi to mogu da priušte, jeste i život u ovom novom gradu na vodi.

Najskuplje prodat kvadrat stambenog prostora u Srbiji, tokom 2020. godine bio je u Beogradu na vodi. Stan je plaćen tačno - 1.444.888 evra, dok je cena svakog od 150 kvadrata bila rekordnih 9.632 evra. 

Ako se neko od građana uplaši da neće moći da ovo priušti, naravno, ima i jeftinijih stanova. Tako se na bilbordima širom grada reklamiraju stambeni krediti od samo 499 evra mesečno, jer Srbija je, ipak ekonomski tigar.

I ne moraju građani zainteresovani za nekretnine u Beogradu na vodi da brinu, nema tamo više narkomana, zmija i pacova, ali nema ni kanalizacije.

Dugove za budućnost

Država Srbija je uloživši zemljište i sve drugo pride, stekla samo 32 odsto udela u zajedničkom preduzeću "Beograd na vodi". S druge strane, privatni arapski partner stekao duplo veći udeo u vlasništvu zajedničkog preduzeća sa do sada uplaćenih 80 miliona evra.

Iako je zbog snažne propagande domaća javnost uverena da se radi o "projektu veka", Beograd na vodi i njegova dva zavisna preduzeća završili su 2020. u minusu od skoro 18 miliona evra. A krajem 2021. moraće da vrati 25 miliona evra, koje je ovoj firmi pozajmio većinski vlasnik iz Abu Dabija.

Stručnjaci upozoravaju i da će biti potrebno 250 godina za povraćaj 2 milijarde evra novca i imovine koji je naša država uložila u ovaj projekat.

Nekako se, ministre Mali, stiče utisak da je Beograd na vodi više poklon za arapske partnere nego za građane Srbije. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati