Beograd

[ Izvor: 021.rs ]

07. 07. 2021. 19:39 4

Hoće li biti kažnjeni policajci koji su tukli građane?

Izgledi da se reše slučajevi prebijanja građana od strane policije na protestima u julu 2020. godine su vrlo mali. To je rečeno na predstavljanju izveštaja "Istrage slučajeva policijskog zlostavljanja na julskim građanskim protestima 2020. godine", koji se sačinio Beogradski centar za ljudska prava.

Izvršna direktorka tog centra Sonja Tošković izjavila je da treba iskoristiti međunarodne mehanizme za ljudska prava kako bi se pravda vratila u ruke žrtava. Ona je navela da je u prethodnih godinu dana podneto 35 krivičnih prijava tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu protiv 70 nepoznatih pripadnika MUP-a koji su tukli građane.

- Epilog ni u jednom slučaju ne postoji - rekla je Tošković, a prenosi 021.rs.Koordinator programa krivične pravde u Beogradskom centru za ljudska prava Vladica Ilić ocenio je da se Sektor unutrašnje kontrole MUP-a ponašao pasivno prema krivičnim prijavama, a da zabrinjava što je taj sektor sve prijave dostavljao policiji, čiji su pripadnici navedeni kao izvršioci.

- Na taj način, osim što su neovlašćenim licima bili dostupni podaci o ličnosti, oni su doveli i do opstrukcije - istakao je.

Dodao je da je to dovelo do toga da su policajci obavešteni o procesu i da su davali istovetne iskaze SUK-u.

Govoreći o video-nadzoru kao dokazu za prebijanje građana, Ilić je rekao da sakupljanje materijala nije bilo temeljno i da se verovalo na reč pripadnicima MUP-a.

- Svi policajci u Beogradu tvrdili su da oni nisu na snimcima, da su njihove kolege postupale profesionalno i da ne znaju ko su pripadnici MUP-a na snimcima - kazao je Ilić.

Autor izveštaja Luka Mihajlović kazao je da je prikupljanje dokaza bilo traljavo, a kao primer je naveo da su neki pripadnici MUP-a prijavili da su primenjivali silu, što se po vremenu i mestu poklapa sa iskazima prebijenih građana.
- Umesto da ih pita za to, SUK se oslonio na to što je jedan starešina u okviru MUP-a rekao da je sila primenjena opravdano i zakonito - naglasio je Mihajlović.

Programski koordinator incijative A11 Danilo Ćurčić izjavio je da se u ovim slučajevima ne može očekivati ništa.

- Protokom vremena će se utvrditi da se ništa ne može utvrditi. A kasnije treba da utvrdimo pred relevantinim telima odgovornost države za mučenje njenih građana - naglasio je.

Članovi Beogradskog centra za ljudska prava i inicijative A11 nakon predstavljanja izveštaja su sa pretučenim građanima i novinarima protestno otišli do Skupštine Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati