Beograd

Direktno.rs

07. 06. 2021. 13:52 5

GRAĐANI POBEDILI VESIĆA Beograd izgubio spor po tužbi stanara Cetinjske (FOTO)

Grad Beograd izgubio je spor po tužbi stanara Cetinjske ulice zbog buke iz ugostiteljskih objekata i moraće da im plati nadoknadu štete, potvrđeno je presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu dostavljenom tužiocima prošle nedelje.


U presudi se navodi da tuženi, odnosno gradska uprava, nije na pravilan i delotvoran način koristio svoja zakonska ovlašćenja iako je bio upoznat sa postojanjem problema buke u Cetinjskoj ulici. Sud je ocenio da postojeći Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini i drugi važeći propisi gradu daju široke mogućnosti da utvrđuje mere i uslove zaštite od buke, te da je bio u prilici da svoje poslove obavlja na delotvorniji način, ali to nije učinio.

Stanari Cetinjske koji su dobili ovaj spor ostaviće u pisarnici gradske skupštine primerak teksta presude za zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji godinama unazad ne ispunjava obećanje da će rešiti problem noćne buke za ceo grad pravdajući se nedostatkom ovlašćenja, i tražiti od njega i gradske uprave hitno sprovođenje svih postojećih propisa.


- Presuda predstavlja značajan pravni uspeh koji dokazuje da su stanovnici Cetinjske imali osnov da pokrenu borbu pred sudom. Osnov za tužbu se nalazi u konstantnom uznemiravanju tužilaca da mirno žive u svojim stanovima i nepoštovanju njihove ličnosti. Presuda potvrđuje da se u Cetinjskoj emituje buka koja je iznad propisanog nivoa i koja predstavlja zagađenje životne sredine u kojoj nije moguć život - kaže Marina Mijatović, pravna zastupnica stanara Cetinjske.


Grupa stanara Cetinjske podnela je tužbu protiv Beograda decembra 2018. godine, zbog smetanja bukom iz brojnih noćnih klubova u ovoj ulici koje su prijavljivali nadležnima od početka 2016. U toku pripremnog ročišta predloženo je mirno rešavanje spora, ali na zakazane medijacije predstavnik grada nijednom nije došao. Zbog propusta da ih zaštiti, Grad će iz budžeta platiti odštetu i sudske troškove u visini od najmanje 1,600,000 dinara.

- Sve ono što smo tvrdili od 2016. godine do danas sada je samo potvrđeno na sudu - grad Beograd nije uradio ništa da zaštiti stanare. Sramno je da će noćni klubovi, koji su naneli ovu štetu, u našem slučaju ostati nekažnjeni, i da će kaznu za nečinjenje grada platiti svi građani Beograda. Pozivamo sve Beograđane, ali i građane iz drugih gradova Srbije koji su ugroženi bukom da krenu našim stopama. Samo zajedno možemo pobediti bezvlašće i nerad gradskih čelnika, koji svojim nečinjenjem staju na stranu bahatih ugostitelja - kaže Biljana Metlaš, jedna od tužilaca.

Donošenje ove presude koincidira sa početkom javne rasprave o novim izmenama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

- Ova presuda u korist građana Cetinjske važna nam je i zato što sad imamo crno na belo da građani ostaju nezaštićeni a prekršioci nekažnjeni zato što gradske službe ne sprovode već postojeće propise. Ne treba nasedati na priču da su problem propisi. Problem su ljudi u gradskoj upravi koji ih ne sprovode - kaže Ana Davičo iz udruženja Beograđani protiv noćne buke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati