Beograd

[ Izvor: NIN ]

01. 06. 2021. 06:00 15

STEFAN NEMANJA Misterija, bahatost ili bezakonje?

Devet meseci otkako je NIN počeo da istražuje koliko je koštao spomenik Stefanu Nemanji, poverenik je naložio Gradu da cenu dostavi u roku od pet dana. Grad to nije uradio, piše ovaj nedeljnik.

U nedelji fascinacije izvinjenjem predsednika Češke srpskom narodu za bombardovanje 1999. neko bi možda pomislio da naprednjacima nije do pranja sopstvene biografije (ipak je njihov predsednik bio ministar u režimu čija je politika i dovela do bombardovanja), već da iskazuju poštovanje prema kritičkom sagledavanju prošlosti i spremnosti da se preuzme odgovornost. Zato se vredi podsetiti spomenika Stefanu Nemanji od 23 metra, u kome zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić vidi "vaskrs Srbije" koja se ne stidi svoje istorije i koja se "više nikom ne izvinjava". I, izgleda, koja nikome ne polaže račune. Dobro, možda ne baš nikome, ali svojim građanima svakako ne.

Iako je ugovor o izradi tog spomenika i njegovog dopremanja do Savskog trga potpisan još 2018, nakon što je Aleksandar Rukavišnjikov pobedio na konkursu, javnost je i dalje uskraćena za podatak koliko nas je taj posao koštao. Pre nego što je sklopljen, pripremne troškove nije obavijala misterija - možda nismo baš znali kolike su honorare dobili članovi žirija, ali jesmo da su tri prvoplasirana učesnika konkursa nagrađena sa ukupno 10 miliona dinara, kao i da su dva pozvana umetnika kojima je nagrada izmakla obeštećena sa po 5.000 evra.

Takođe, moglo se doći i do podatka da je Udruženje arhitekata Srbije za stručnu pomoć u organizovanju konkursa dobilo milion i po dinara. Za taj novac se očekivalo i da u roku od 45 dana po proglašenju pobednika organizuju izložbu pristiglih radova i javnu diskusiju o rezultatima. No, konkurs se završio, neslavno kako se i moglo očekivati sa žirijem u kome predstavnici struke čine manjinu, a do izložbe i javne diskusije nikada nije došlo. Naravno, ako ne računamo to što je vlast uredno upućivala uvrede svima koji su se drznuli da prigovore bilo šta.

U poznatoj atmosferi stalne proizvodnje spektakla i neprestanih novih afera, tema spomenika je nakratko ispala iz žiže, dok nije počeo da pristiže u delovima, a Lidlova "visok kvalitet, niska cena" reklama na Savskom trgu nas podsetila da je nikada nismo čuli. I tu kreće potraga.

Prvo su novinari NIN-a u dokumentaciji Istorijskog arhiva Beograda pronašli da su u 2018. godini za spomen-obeležje Stefanu Nemanji potrošili 14.288.701 dinar. No, kako je preko te institucije organizovana i isplata honorara članovima komisije za izbor rešenja i isplata nagrada, bilo je jasno da ako je nešto para preostalo posle svih pratećih troškova, one ne bi mogle da pokriju i cenu izrade i transporta tolikog spomenika iz Rusije. Zato je sledeća adresa bio Portal javnih nabavki.

I zaista, pokazaće se da spomenik jeste kupljen putem javne nabavke, i to jedne veoma egzotične u kojoj skoro pa ništa nije javno. Naime, u dokumentaciji se navodi da je ugovorena cena izrade spomenika i isporuke do Savskog trga, u skladu sa rešenjem pov. br: 80-88/2018 od 20.7.2018. godine, proglašena za tajni podatak, sa stepenom tajnosti poverljivo i rokom čuvanja do 2023. godine.

Delom u neverici da je tako nešto uopšte moguće, iz NIN-a su uputili konkretan zahtev za informaciju od javnog značaja Gradskoj upravi u kom je tražen iznos potpisanog ugovora sa Rukavišnjikovom u dotičnoj "javnoj" nabavci. I dobijen je jednako konkretan odgovor, doduše na nepostavljeno pitanje:

- Obaveštavamo Vas da budžetom grada Beograda za 2020. godinu nisu opredeljena sredstva za podizanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Bila je potrebna žalba povereniku za informacije od javnog značaja da bi novinari NIN-a dobili dvostrano pravdanje Grada kako iako gradski Sekretarijat za kulturu jeste naručilac dotične javne nabavke, oni su - bez ikakve namere da uskrate informacije - prosto morali da poštuju Zakon o tajnosti podataka.

Koliko je ta odluka o proglašenju tajnosti nesporno zakonita, naslućuje se iz činjenice da nije ni dostavljena povereniku. U rešenju kojim je poverenik (nakon još nekoliko dopisa na relaciji NIN - Grad - poverenik, u kojima su novinari ovog nedeljnika predložili da se naloži opoziv tajnosti) 5. maja naložio Gradu da u roku od pet dana dostavi traženu informaciju, navodi se da Grad nije priložio nijedan dokaz da je cena zaista proglašena tajnom u skladu sa propisima. Takođe, nije dokazao ni koje bi to teške pravne i druge posledice nastupile omogućavanjem pristupa navedenoj informaciji, što u ovom slučaju zakon očekuje od njih.

- Navedeni stav poverenika se zasniva na odredbi čl. 8 st. 1 zakona, koja predviđa da se prava iz ovog zakona mogu izuzetno podvrći ograničenjima propisanim zakonom samo ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite od ozbiljne povrede pretežnijeg interesa zasnovanog na Ustavu ili zakonu, za šta u konkretnom slučaju, po oceni poverenika, ne postoje razlozi... Tražene informacije su značajne za procenu zakonitosti sprovedene javne nabavke i utrošak javnog novca, a ovim se ne dira u prava koja autor, odnosno imalac prava intelektualne svojine, ima u skladu sa zakonom - zaključuje se u rešenju poverenica.

Međutim, do štampanja novog broja nedeljnika NIN je prošlo više od pet dana otkako je primljena kopija rešenja poverenika, ali je odgovor Gradske uprave izostao. Iz ovog nedeljnika zaključuju da, iako je moguće da je stvar zapela u pošti, moguće da će morati da dodaju još 390 dinara, koliko iznosi pokretanje tužbe protiv rešenja pred Upravnim sudom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati