Beograd

Direktno.rs

28. 04. 2021. 13:54 17

"Beogradske elektrane" pljačkaju izbeglice u Ovči

Beogradski odbor Pokreta za preokret Beograd javno upozorava inspekcije i tužilaštvo da „Beogradske elektrane“ tri godine pljačkaju stanovnike izbegličkog naselja na Ovčanskom putu. U ovom naselju živi oko 1.000 stanovnika u 235 stana. „Beogradske elektrane“ naplaćuju grejanje svim zakupcima stanova, od useljenja početkom 2018. godine, iako do ovih zgrada nije napravljen vrelovod, niti imaju isporuku grejanja od strane „Beogradskih elektrana“.

Zgrade imaju svoj autonoman sistem, iz zemlje cevima dobijaju termalnu vodu, koja je na oko 20 stepeni, a dodatno je zagrevaju električni grejači. Stanari sami plaćaju struju za dodatno zagrevanje vode. Za stan od 37 m2 ukupni cena koju plaćaju „Beogradskim elektranama“ je 7.380,82 dinara. Tako su u januaru za stan te veličine preko „Infostana“ za „grejanje“ - „Beogradskim elektranama“ platili 6.528,78, za „instalisanu snagu za grejanje dodatnih 765,86 dinara, a za električnu energiju za dogrevanje vode još 86,20 dinara. Kako je cena grejanja po kvadratu oko 170 dinara zakupci stanova od 75 m2 plaćaju „Beogradskim elektranama“ za „grejanje“ mesečno oko 13.000 dinara.

Zakupcima takvih stanova za tri godine „Beogradske elektrane“ su neosnovano naplatili uslugu 468.000 dinara ili oko 4.000 evra. Vlasnici manjih stanova opljačkani su za oko 2.000 evra. „Beogradske elektrane“ opljačkale su stanare ovog naselja za tri godine za oko 700.000 evra.

Izgradnja ovih stanova finansirana je sredstvima Evropske unije i drugih donatora, u okviru regionalnog programa zbrinjavanja izbeglica. Deo porodica već je ušao u program otkupa stanova, ali se njihov položaj u odnosu na „Beogradske elektrane“ neće promeniti. Stanari su spremni da plaćaju održavanje sistema „Beogradskim elektranama“ ili nekom drugom privrednom društvu, ali ne i uslugu koja im se ne daje.

Gradski odbor Pokreta za preokret podseća da su Beogradske elektrane, na osnovu monopolske cene, pljačkaju sve Beograđane. Za šest godina naplatili su od građana Beograda ekstra profit od 190 miliona evra. Taj ekstra profit je naknadno uplaćen u gradski budžet, a odatle je novac nestao u nerazumnim projektima poput pevajuće fontane, novogodišnjih ukrašavanja grada i drugim suludim projektima SNS-a - piše u saopštenju Gradskog odbora Pokreta za preokret Beograd.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati