Beograd

R. Ć.

16. 04. 2021. 13:36 16

Beograd i dalje nema železničku i autobusku stanicu: A KA' ĆE NE ZNAMO...

Proleće je stiglo, ali sa njim ne i lepše vreme. Beograđani se i dalje nostalgično sećaju lepših vremena, kada je glavna železnička stanica bila tamo gde i treba, u centru Beograda. Nova na Prokopu još nije gotova, kao ni nova autobuska, pa naša prestonica, verovatno jedina u svetu, u suštini funkcioniše bez glavne autobuske i železničke stanice.


- Beograd ne funkcioniše kao velegrad i funkcionalni grad od 2 miliona stanovnika, već kao zbir naselja koja sve manje komuniciraju međusobno. Šta čini jedan grad gradom? Mobilnost i mogućnost da ostvarite veliki broj kontakata u toku dana - kaže predsednik Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović za Direktno.rs.

Iako je vlast odavno obećala, tačnije za 2016. godinu, železnička stanica biće gotova tek 2023. godine, prema obećanju ministra građevine Tomislava Momirovića. A po svemu sudeći, Beograđani neće do kraja godine dočekati ni novu autobusku stanicu.

- Kakva je mobilnost danas u Beogradu? Ne postoji glavna železnička stanica. Nema stanične zgrade, niti adekvatnih prilaza njoj. Sve to je obećavano do kraja 2018. godine. Ne postoji glavna autobuska stanica i neće je biti najmanje još godinu dana. Da je pameti, Beograd bi imao minimum dve velika železničke stanice, i novu na Novom Beogradu i staru u Savskom amfiteatru. Ovako ima pola - kaže Jovanović.

Jovanović ističe da ne radi Beogradska luka, kao i da se odustalo od projekta metroa iz 2012. godine, koji jedini ima smisla.

-  Nijedan novi most nije napravljen, obilaznica nije završena. Trole se ukidaju u centru grada, kupuju se turski i kineski autobusi na upitnim tenderima. Pa što se gradski moćnici ne voze privatno turskim i kineskim automobilima, već sa sebe uzimaju najbolje evropske marke? Beogradu su potrebne promene. Dok ne bude prekasno - zaključuje Jovanović za naš portal.

Od velikih obećanja do praznih priča, tanka je linija. Tanki su i živci mnogih Beograđana, jer je neverovatna činjenica da grad od preko 2 miliona stanovnika nema funkcionalnu železničku stanicu, a izmeštavanje autobuske traje već godinama. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati