Beograd

Direktno.rs

09. 04. 2021. 11:27 1

Počinje izrada mape crnih ekoloških tačaka u Srbiji

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) počinje izradu „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“, kojom će biti evidentirani svi glavni zagađivači, ali i ugrožena prirodna dobra i spomenici prirode u Srbiji.

Kako navode iz CLS, broj ekoloških problema i kritičnih tačaka gde se evidentno narušava kvalitet životne sredine u Srbiji raste iz dana u dan. Takođe je porasla i svest građana o ovom problemima, kao i jasna želja za njihovim aktivnim učešćem u njihovom razumevanju, ali i rešavanju.

- Trenutno postoji Nacionalni registar izvora zagađivanja u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, međutim dometi ovog registra su ispod očekivanih. Prvo, sam pristup podacima je često komplikovan čak i za stručnjake u ovoj oblasti, dok je građanima bez iskustva registar potpuno nerazumljiva platforma. Sa druge strane, obim obrađenih informacija, očigledno često ograničen zakonskom regulativom, prvenstveno je fokusiran na velike izvore zagađenja, dok smo svedoci da čak i manji izvori kao što su neadekvatne lokalne toplane, divlje deponije, lokalni ispusti u manje vodotokove i drugo, svakoga dana stvaraju ogroman pritisak na životnu sredinu - navode iz CLS.

Izrada „Mape crnih ekoloških tačaka Srbije“ će omogućiti lak, razumljiv i brz pristup informacijama o izvorima zagađenja i lokacijama koje su ugrožene, ali i premostiti trenutni jaz između potrebe građana da lako dođu do željenih informacije i sistematizovane baze podataka sa svim relevantnim informacijama o gorućim ekološkim problemima u Srbiji, poručuju iz ove organizacije.

Oni su pozvali sve lokalne organizacije da se uključe u ovo centralizovano mapiranje ekoloških problema, kako bi obuhvat relevantnih informacija prevazišao trenutne ograničene kapacitete državne i lokalne uprave.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati