Beograd

Direktno.rs

05. 03. 2021. 08:31 13

Beograd se kandidovao za evropsku nagradu Zelene prestonice 2023.

Pojavila se informacija u medijima da se Beograd kandidovao za evropsku nagradu Zelene prestonice za 2023. godinu! Ne, nije vic, nije čak ni prvoaprilska šala, neverovatno ali istinito. Beograd se zaista kandidovao među 16 gradova Evrope za titulu Zelene prestonice - stoji u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Dalje stoji:

Da li da se smejemo ili da plačemo? BEOGRAD ZELENA PRESTONICA! Ne postoji građanin Beograda koji će reći da Beograd treba da dobije ovu nagradu niti bi iko hteo da glasa za tako nešto.

Predstavljamo razloge zašto Beograd ne treba da bude Zelena prestonica:

1. Zagađenje je među najvećim na svetu, a ako se ovako nastavi Beograd će za 10 godina od zagađenja vazduha da izgubi 75.261 građana. Beograd je opkoljen zagađivačima sa tri strane, termoelektranama u Obrenovcu i Lazarevcu kao i sa Pančevačkom Petrohemijom.

2. Kućna ložišta – Beograd ima 300.000 domaćinstava koja zagađuju vazduh preko kućnih ložišta.

3. Seča drveća – Beograd pod javnim zelenim površinama ima svega 2,83%. U periodu 2014-19 zasađeno je svega 22.000 stabala dok je posečeno mnogo više.

4. Saobraćaj dosta doprinosi zagađenju Beograda sa prosečnom starošću vozila od 13,3 godina koji imaju stare dizel motore. Beograd ima svega 5 električnih autobusa.

5. Deponije – Beograd ima više stotina deponija od kojih je deponija u Vinči najveća (procena 10 miliona tona otpada).

6. Vodoizvorište Makiško polje – na lokaciji gde se nalaze reni bunari koji spadaju u vodozaštitni pojas odakle Beograđani dobijaju pijaću vodu će biti uništeno kako bi se izgradili stambeno poslovni kompleksi za 30.000 ljudi.

7. Veliko ratno ostrvo – na kojem gradska vlast planira da napravi nove reni bunare, gde će cena vode biti 10 puta skuplja jer je Dunav mnogo više zagađen od Save pa samim tim zahteva i više hemikalija za prečišćavanje vode.

8. Otpadne vode – sve otpadne vode u Beogradu završavaju u Savi u Dunavu. Beograd i posle 10 godina nema centar za prečišćavanje otpadnih voda.

Nijedna od navedenih stavki za proteklih 10 godina nije rešena. Naprotiv, mnoge stavke su se pogoršale. To ipak nije dovoljno da nas gradska vlast ne sramoti pred Evropom - stoji na kraju saopštenja Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati