Beograd

S. P.

27. 01. 2021. 18:32 3

Protest zbog spomenika, policija zaustavila građane

Građani i opozicioni političari nezadovoljni aktuelnom političkom i društvenom situacijom u Srbiji večeras su organizovali protest, a inicijalna kapisla bila je otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Međutim, policija ih je zaustavila tik pored Savskog trga.

- Na kraju smo Nemanjine prema Savskom trgu. Policija ne pušta dalje. Protiv izborne krađe - napisao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović na svom tviter nalogu.

Paralelno sa ovim skupom, organizovan je još jedan protest protiv ovog spomenika ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Okupilo se stotinak građana, a okupljenimma će se obratiti vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković, kao i istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović.

U najavi okupljanja navedeno je da postavljanje ovog spomenika od početka prate mnoge kontraverze i protivljenje stručne javnosti.

- Još uvek građani Beograda i Srbije nisu saznali koliko su platili postavljanje megalomanskog "spomenika" koji svojim izgledom i veličinom odudara od istorijske, arhitektonske i urbanističke celine ovog dela Beograda. Podignuti "spomenik" predstavalja jedan od najbizarnijih i najeklatantnijih izraza urbanističkog, arhitektonskog i estetskog nasilja vlasti nad glavnim gradom - naveli su ogranizatori protesta.

Da podsetimo, večeras se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je naveo da cena spomenika "nije tajna", te da će "biti obelodanjena kada za to da saglasnost vajar".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati