Beograd

M. Marjanović - R. Ćeriman

10. 01. 2021. 13:48 4

ZAHTEVI OSTAVLJENI NA VRATIMA Protest protiv zagađenja u Beogradu (VIDEO)

Građani su izašli na ulice, na Trgu Slavija održan je protest protiv zagađenja u Beogradu i stigli su do zgrade Vlade u Nemanjinoj, gde su ostavili svoje zahteve. Protest je organizovala neformalna grupa građana Eko straža, a povod je "ekstremno zagađenje u Republici Srbiji" .

- Izloženi smo ogromnom dugoročnom uticaju zagađenog vazduha, svi koji živimo ovde, nas malo manje od sedam miliona. Svi dišemo isti vazduh i niko nije amnestiran od problema. Vlada Srbije, ustavobranitelj i donosioci odluka su u prekršaju ustava konkretno Član 74 koji izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju - objašnjava Eko straža.

- Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbede - ovako je Eko straža najavila događaj uz napomenu da je protest građanski, nepolitički i podrazumeva poštovanje epidemioloških mera.

Više stotina građana je na ulicama, šetaju i nose transparente  "Za Srbiju bez smoga", "Ubili ste sve u Srbiji, još samo nas da ubijete". 

Nezadovoljni građani su se uputili ka Vladi Srbije gde će ostaviti svoje zahteve. Među okupljenima ima građana najrazličitnijih uzrasta, od najmlađih do baka i deka! 

Protestu prisustvuje i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji smatra da je zagađenje u Beogradu posledica opšteg društvenog zagađenja. 

- Što se tiče uzroka zagađenja, ovo je samo posledica opšteg društvenog zagađenja, političkog zagađenja koje imamo u Srbiji, odsustva elementarne političke kulture i činjenice da nemamo državu, da je država zarobljena. Jer mi da imamo institucije i normalnu državu ne bi narod morao da izlazi na ulice da traži svež vazdu i ne bi se te institucije ponašale kao da im je država privatno vlasništvo, gde će promeniti podatke o zagađenosti vazduha umesto da rešavaju probleme, odnosno uzroke zagađenosti vazduha - rekao je Lutovac u izjavi za Direktno.rs.

Lutovac je dodao da građani imaju pravo da zahtevaju ono što je u njihovom interesu i to da nema većeg javnog interesa od toga da imamo nezagađen vazduh i vodu.

- Ako imamo zarobljenu državu mi ćemo povodom svakog pitanja morati da izađemo na ulicu. I kada nam zagađuju Makiš i kada nam zagađuju vazduh i kada nam stavljaju vodu u cevi. Građani u odsustvu države preuzimaju suverenost u svoje ruke, to je jedini način da dođu do onog što je njihov vitalni značaj. A vitalni značaj jeste da imaju zdravu okolinu, zdrav vazduh i zemlju i vodu - smatra Lutovac.

Lutovac zaključuje da su ljudi koji su na određenim mestima odgovorni za ono što se dešava, a da je u našoj državi jedan čovek odgovoran za sve, iako on tvrdi da je zaslužan za sve, a da nije odgovoran ni za šta.

Skup je završen simboličnim kačenjem zahteva na vrata Vlade Srbije, a poručeno je da će sutra na pisarnici Vlade biti ostavljeni zahtevi okupljenih građana. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati