Beograd

Direktno.rs

15. 12. 2020. 10:53 7

JOŠ NAM JE TO FALILO Vesić ozoniranjem ugrožava zdravlje ljudi

Ozoniranje je metoda koja je prepoznata od Instituta "Batut", kojom se uništavaju apsolutno sve bakterije, mikroorganizmi. Efekat jednom ozoniranog vozila traje tri do četiri dana, a svako vozilo gradskog prevoza koje pripada GSP-u biće ozonirano dva puta nedeljno - izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, najavivši da će sva vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća biti ozonirana, kao vid dezinfekcije, u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom.

Međutim, prema pisanju medija, stručnjaci takav potez nazivaju apsurdnim. Kažu da ozon ne bi trebalo da se koristi za sterilizaciju vozila, jer nije preporučljiv.

- Problem sa ozonom je što je to isparljiv gas i dezinfekcija traje tačno onoliko dugo dok se ne provetri taj autobus, dakle nakon što izađe iz garaže gde se obavila ta ozonizacija i kad dođe prvi zaraženi putnik, taj autobus je ponovo zaražen, znači on ne pruža tu sigurnost na nekoliko dana. Zašto su ovi naši gradski oci odabrali ovu metodu iskreno ne znam, mislim da to niti je adekvatan odgovor na problem sterilizacije gradskog prevoza, niti je dovoljan, mnogo su važnije mere održavanja higijene u autobusu, dakle da se autobusi redovno svakoga dana peru vodom i sapunom - kaže Oliver Stojković, sa Medicinskog fakulteta, upozorivši da je Svetska zdravstvena organizacija više puta upozorila da ozon ne bi trebalo da se koristi za dezinfekciju.
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) decidirano navodi da je ozon opasan:

- Ozon je toksičan gas bez poznate korisne medicinske primene u specifičnoj, dodatnoj ili preventivnoj terapiji. Da bi ozon bio efikasan kao germicid (sredstvo protiv mikroorganizama, prim. aut), mora se koristiti u koncentracijama mnogo višim nego što bi bilo bezbedno za ljude i životinje - navodi FDA u odluci iz 2019. godine.
- Ozon vrlo često izaziva pečenje očiju, curenje nosa, može da pogorša astmu, može da pogorša hronično opstruktivnu bolest pluća, to su sve neke nuspojave ozona i još samo da podsetim ozon je i deo aerozagađenja - kaže pulmolog Tatjana Radosavljević, naglasivši da ozon može da ugrozi zdravlje ljudi.- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će autobusi biti ozonirani kako bi građani bili bezbedni. Stručnjaci kažu da ozon ne bi trebalo da se koristi za sterilizaciju vozila, jer nije preporučljiv. Po receptu Željka Mitrovića - napisala je na Tviteru Ksenija.
Postavlja se pitanje, otkud gradskim ocima uopšte ideja da koriste ozon. Nije bilo potrebno preterano razmišljati. Ovaj vid alternativne medicine promovisao je Željko Mitrović, vlasnik TV Pink i udarna pesnica Vučićeve medijske mašinerije.

- Napisaću ovaj tvit kao podsećanje da sam prvi u svetu pomenuo pre 30 dana da se korona alternativno može rešiti Ozonom, obogaćenim kiseonikom ili posebnim frekfencijama! Ozoniranje krvi bi stvorilo peroksid koji uništava i viruse i bakterije kada je u krvi! Ja sam sebi ozonirao krv - napisao je Mitrović u aprilu ove godine.Nakon toga grupa od 474 profesora, lekara i medicinskih radnika uputila je apel nadležnim institucijama da reaguju na zloupotrebu korišćenja javne frekvencije promovisanjem nadrilekarstva.

- Zahtevamo od nadležnih institucija, u prvom redu Lekarske komore Srbije i Ministarstva zdravlja RS, da posebnu pažnju obrate na ovaj problem i da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima kako bi zaštitili javno zdravlje - istakli su potpisnici u pismu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati