Beograd

[ Izvor: Beta ]

18. 09. 2020. 05:24 0

Promenili naziv Hrvatske ulice, spomenici bivšim gradonačelnicima

Hrvatska ulica u beogradskoj opštini Palilula dobiće nov naziv: Ulica glinskih žrtava 1941. godine - odlučila je Komisija Skupštine Grada za spomenike i nazive trgova i ulica.

- Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice desio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden pre sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški - piše u prihvaćenom predlogu građana naselja Kotež, preneo je Beoinfo.

Komisija je, saopšteno je, prihvatila predloge koje je podneo zamenik gradonačelnika Goran Vesić "u svojstvu građanina": da se podignu spomenici nekadašnjim gradonačelnicima Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću "na mestima koja su značajno uticala na njihov život i rad".Vesić je predložio da spomenik Branku Pešiću (1922-1986), gradonačelniku Beograda 1964-1974. godine, bude ispred zgrade Opštine Zemun, na Masarikovom trgu.

Obrazložio je da su u Pešićevo vreme izgrađeni Palata "Beograd" (Beograđanka), auto-put kroz Beograd s Mostarskom petljom i mostom "Gazela", Terazijski tunel, osnovani su festivali kulture "Fest" i "Bitef".Naveo je da je na predlog Pešića Skupština Grada Beograda privatila "plan spuštanja Beograda na reke", plan izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.

Spomenik Vladi Iliću (1882-1952) bi, po Vesićevom predlogu, bio prekoputa njegove vile, u Venizelosovoj ulici.Za mandata Ilića počela je izgradnja Hrama Svetog Save, visećeg "Mosta kralja Aleksandra Karađorđevića" preko Save, na čijim je stubovima danas "Most bratstva i jedinstva" ("Brankov most").

Zatim, izgrađen je "Most kralja Petra" preko Dunava ("Pančevački most"), Beogradski sajam, Zoološki vrt, više desetina škola, bolnica i drugih javnih zgrada, naveo je Vesić koji je Ilića nazvao "jednim od najvećih srpskih privrednika i dobrotvora".Kako je podsetio, Ilić je "umro u najvećoj nemaštini" te će, podizanjem spomenika, Beograd "vratiti deo duga Vladi Iliću, kazati 'Izvini!' za ono što su mu učinili neki naši sunarodnici u ime Beograda i Srbije i 'Hvala!' za sve što je učinio i pružio srpskom narodu, našoj prestonici i Beograđanima".

Spomenik Milošu Savčiću (1865-1941) biće na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

Savčić je, naveo je Vesić, bio jedan od najbogatijih Evropljana između dva svetska rata, a gradonačelnik Beograda kratko - od 1929. do 1930. godine, ali je za tu jednu godinu mandata "rešio veliki broj problema Beograđana, kao i same Opštine Beograd".Bio je i ministar građevinarstva i osnivač Prvog srpskog osiguravajućeg društva.

Na Kosovu je otvorio tada jedan od najmodernijih evropskih rudnika - "Trepču", pokrenuo izgradnju pruge Niš-Knjaževac, investirao u izgradnju kompleksa "Dedinje" i jedne strane Knez Mihailove ulice, naveo je Vesić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati