Beograd

Direktno.rs

22. 09. 2020. 06:29 0

Gde su obećani viziri za decu sa fizičkim smetnjama?

Učenici u Osnovnoj školi na Novom Beogradu "Borislav Pekić" koji imaju fizičke smetnje poput astme i umesto maski moraju da nose vizire, koje su im obećali iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako saznajemo od nezadovoljnih roditelja, na kraju ih nisu dobili!

Ministarstvo prosvete nedavno se pohvalilo kako je obezbedilo 10.000 vizira koji su preko školskih uprava navodno raspoređeni školama u Srbiji. Međutim, ovo obećanje u školi "Borislav Pekić", prema rečima roditelja, izgleda nije ispunjeno.

Na naše pitanje da li je nadležno Ministarstvo prosvete pomenutoj školi dalo obećane vizire i o kojem broju se radi, direktor OŠ "Borislav Pekić" Goran Šupljeglav kaže da se niko od roditelja na ovaj problem nije žalio.

- Škola „Borislav Pekić“ obezbedila je vizire koji su dostupni i deci, samo jedan roditelj je zatražio vizir pre nabavke, a naknadno se nije obraćao. Do sada niko više od roditelja nije zatražio vizir za dete, niti je prijavio da ono ima zdravstvene probleme zbog kojih bi moralo da nosi vizir. Nastavnici koji nose vizire nabavili su ih sami - odgovor je direktora. 

Iako direktor ove škole tvrdi suprotno, našoj redakciji se, ipak, javila zabrinuta majka.

- Obećani viziri u školi "Borislav Pekić" do danas nisu obezbeđeni. Moje dete ima astmu i ne može da drži masku sve vreme nastave, a ipak za razliku od dece profesori nose vizire - kaže G.S. majka jednog od učenika.

Iz Ministarstva trvde da su viziri distribuirani školskim upravama na osnovu zahteva škola, a na osnovu iskazanih potreba roditelja učenika, podeljeni su obrazovnim ustanovama.

- Sve škole su dobile onoliko vizira koliko su tražile - tvrde iz Ministarstva prosvete za Direktno, i dodaju da je obezbeđeno 10.000 vizira za učenike sa zdravstvenim problemima, a za učenike beogradskih škola 1.000.

Neke od škola, tvrde iz Ministarstva, nisu ni uputile zahteve školskoj upravi. 

- Određeni broj njih se nije javio jer su redovne materijalne troškove koje im lokalna samouprava uplaćuje iskoristile i same sprovele nabavku zaštitnih maski, vizira i dezinfekcionih sredstava - navode iz Ministarstva, i dodaju da Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID19 službeno nije propisana obaveza nošenja vizira, već zaštitne maske, te da je lični izbor svakog građanina da nosi vizir ili neko dodatno zaštitno sredstvo. 

Na naše pitanje šta škola planira da preduzme po pitanju ovog problema takođe nismo dobili precizan odgovor, ali direktor škole preporučio je da "se roditelji u cilju uspešne saradnje obrate školi, ukoliko imaju probleme".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati