Beograd

[ Izvor: EKapija ]

27. 07. 2020. 07:15 2

VESIĆGRAD Možda od "Kneza" do Slavije nikne stadion?!

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove ulice. Nova javna nabavka raspisana je nakon što na prošli tender nije prispela nijedna ponuda. Reč je o potezu Vasina - Uzun Mirkova, sa delom Ulice kralja Petra i Akademskim trgom. Poziv obuhvata i izradu idejnog rešenja tramvajske deonice duž poteza Slavija-Kalemegdan. S obzirom na još jednu seriju bespotrebnih rekonstrukcija i "trpanja" novca u džepove, ne bi bilo čudo da nikne stadion na pomenutom potezu u centru grada, po uzoru možda na nacionalni, koji, gle čuda, ni dan-danas nije izgrađen.

Kako se u pozivu navodi, predviđeno je fazno izvođenje radova kroz sedam faza i to najpre od Trga Republike do Kneginje Ljubice, a potom od Kneginje Ljubice do Studentskog trga.

Treća faza obuhvataće radove na Akademskom trgu ispred Filozofskog fakulteta, a onda slede radovi na Studentskom trgu, od Studentskog trga do Ulice kralja Petra.

U poslednje dve faze radiće se Ulica kralja Petra od Knez Mihailove do Uzun Mirkove ulice, kao i Uzun Mirkova od kralja Petra do Tadeuša Košćuška, piše EKapija. 

Od gradskih vlasti smo do sada viđali mnogoborojne besmislene projekte koji su već urađeni (rekonstrukcija, a potom rekonstrukcija rekonstruisanog Trga Republike) ili je trebalo da budu, ali nekim čudom nisu (jarbol, gondola). Pošto niko nije mogao da objasni zbog čega je, recimo, bilo u planu da se gradi gondola od Kalemegdana do Ušća, ne bi trebalo da se iznenadimo ako volšebno nikne neki stadion na potezu od Knez Mihailove do Slavije, a uz to niko ne bude mogao logično i racionalno da objasni šta će sportski objekat na tom mestu.

Očigledno je da se radi o sumnjivim tenderima i sumnjivom kretanju novca, a zarad ličnih interesa, vlastima bi svašta moglo da padne na pamet. Uostalom, kad može Beograd na vodi na mestu na kom struka i arhitektura nikako ne propisuju tako nešto, zašto onda, recimo, ne bi bio napravljen jedan stadion na pomenutom potezu?

Inače, projekat treba da obuhvati popločavanje plemenitim materijalima (kamen, drvo, metal) na svim navedenim površinama, uklapanja novog popločavanja u postojeće stanje popločavanja Knez Mihailove ulice, predlog urbane opreme i mobilijara sa opisima koji precizno definišu kako se nabavljaju, ugrađuju i održavaju, projekat iluminacije sa predlozima funkcionalnog i dekorativnog osvetljenja, sa utvrđenim tipovima svetiljki, prikazima detalja, izborom svetlosnih elemenata i predlogom njihovog izgleda, kao i projekat hortikulturnog rešenja sa izborom vegetacije, vrstom sadnica i načinom održavanja.

 Rok za izradu tehničke dokumentacije je 290 dana, a rok za podnošenje ponuda 24. avgust 2020. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati