Beograd

V.T. - S.P.

03. 07. 2020. 07:31 16

USTALI STUDENTI "Vučiću, zar smo mi pretnja po zdravlje ove zemlje?" (VIDEO i FOTO)

"Mogao je da se igra derbi pred 20.000 ljudi, mogli su da se održe izbori - sve je to bilo bezbedno. Studentski domovi su, jelte, toliki problem?! Mi studenti smo pretnja po zdravlje ove zemlje?! Ako smo mi ti koji prenosimo virus, zašto bi nas onda vraćali kućama?! Svi ti problemi su doveli do pucanja nezadovoljstva.  

Ovako jedan od studenata beogradskog Univerziteta objašnjava za Direktno.rs svoj motiv za učešće na protesttu akademaca ispred doma, a kasnije i Narodne Skupštine.

- Okupili smo se spontano, iskazavši svoj revolt i nezadovljstvo izjavom predsednika da će studentski domovi biti zatvoreni. To je jedino što su studenti mogli čuti i bili su uplašeni i nisu znali šta će se desiti sa ispitnim rokom - kaže jedan od naših sagovornika, dodajući da su meta nadležnih postali - studenti.

Međutim, ovde nije bio kraj njihovom nezadovoljstvu koje su pokazali ispred domova. Zbog netačne informacije da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao "dogovor sa studentima", koji podrazumeva odustajanje od ideje zatvaranja domova, studenti su prethodne proteste u domovima nastavili na platou ispred Narodne Skupštine, gde su pozvali i ministra prosvete Mladena Šarčevića da reaguje na kršenje njihovih osnovnih prava.

- Dakle, studenti nisu oni koji su pozivali na izlazak na izbore i koji su pre izbora govorili da je epidemiološka situacija u redu i da održavanje izbora ne predstavlja nikakvu pretnju po zdravlje građana Srbije. Bile su dozvoljene i kampanje, predizborni skupovi, sportski događaji, proslave, masovna okupljanja. Dakle, to nisu doneli studenti - ističe jedan od okupljenih.

Studenti ne žele da idu kući zbog, kako kažu, mogućnosti da potencijalno zaraze svoje ukućane, kao i zbog činjenice da su ispitni rokovi uveliko u toku. 

- Izašli smo na ulice jer ne želimo da zarazimo naše ukućane i takođe ne želimo da nam propadne ovaj ispitni rok, jer se fakulteti još nisu zatvorili - kaže jedna studentkinja ispred doma 4. April.

Profesori su na činjenicu o zatvaranju domova i na prigovore studenata mejlom odgovarali "da ne razumeju kako studenti nemaju gde da budu", i da će se rokovi nastaviti regularno.

- Ono što je važno, studentske domove ćemo sve u Beogradu da zatvorimo - rekao je Vučić i time izazvao burne reakcije studenata, koji su već u prvom talasu epidemije koronavirusa bili iseljeni iz domova u roku od samo 48 časa, kada je bio na snazi policijski čas od 17 sati.

Nakon što je Vučić sinoć na RTS-u izjavio da će jedna od novih epidemioloških mera biti i iseljavanje studenata iz svih studentskih domova, a iz bojazni da će se scenario iz marta ponoviti, studenti su se okupili i izrazili nezadovoljstvo.

 - Čuli smo izjavu da treba da se zatvore studentski domovi, a s druge strane rok se normalno nastavlja bez ikakvih promena. Zbog celog tog nezadovoljastva smo izašli na ulicu, pošto smatramo da ovakav tretman nema smisla i želimo da se čuje i naš glas - kaže jedan od studenata.

Međutim, problem koji je nastao kada su portali preneli vest da je Vučić postigao dogovor sa studentima na osnovu kojeg neće biti zatvaranja domova, i dalje traje.

Studenti nemaju poverenja u nadležne institucije koje bi trebalo da im omoguće normalno polaganje ispita i život u studentskim domovima, te su najavili nastavak protesta danas ispred Vlade Republike Srbije.

Prethodno će se u 10 časova okupiti na platou ispred Filozofskog fakulteta. 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati