Beograd

V. T.

20. 06. 2020. 09:47 10

RUŠI SE KULTURNO DOBRO, na njegovom mestu niče luksuzni kompleks

Delo čuvenog srpskog arhitekte Jovana Ilkića, zgrada u Resavskoj 25, biće sravnjena sa zemljom zbog izgradnje luksuznog kompleksa i to u delu celine Istočni Vračar, koja uživa status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom.

Radnici rade punom parom, skida se crep i prozori, a uskoro će stići i mehanizacija za rušenje. Uskoro od ove istorijske znamenitosti neće ostati ni trag, a na njenom mestu će nići luksuzni kompleks.

Ova dvospratna porodična kuća izgrađena je 1908. godine prema projektu čuvenog arhitekte Jovana Ilkića. Na istoj parceli, ali sa adresom u ulici Mišarskoj 3, nalazi se još jedna kuća iz tog perioda, čije se rušenje takođe planira.

Kuća u Resavskoj 25 deo je celine Istočni Vračar koja uživa status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom. Prema članu 7. Zakona o kulturnim dobrima znači da se "kulturno dobro i dobro koje uživa prethodnu zaštitu ne sme oštetiti, uništiti, niti se bez saglasnosti može menjati njegov izgled, svojstvo ili namena".

Stručnu javnost za mišljenje, međutim, niko nije pitao ni kada je odluka o rušenju doneta pre godinu dana, ali ni sada. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković samostalno je izdala Uslove za izgradnju investitoru i time prektšila Zakon o kulturnim dobrima. 

Kako je svojevremeno otkrio BIRN, kontroverzna direktorka je investitoru izdala Uslove za izgradnju i to bez potpisa obrađivača predmeta u Zavodu za zaštitu spomenika. Tako je direktorka sama odlučila da je rušenje legitimno i na ovu odluku stavljen je samo njen potpis. 

Ona je potom u razgovoru sa novinarkom BIRN-a, najavila da će istražiti ko to njima “iznutra” dostavlja informacije, ostavljajući pitanje zašto se ovo kulturno dobro ruši neodgovorenim.

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od Ministarstva kulture i informisanja, a zatim i od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, ali i pored obećanja da ćemo odgovor dobiti, to se nije desilo.

Na mestu ove zgrade, koja je bila kuća Pere Velimirovića, inženjera i ministra građevine s kraja 19. i početka 20. veka, planirana je gradnja moderne poslovno-stambene zgrade. Novi luksuzni kompleks gradiće firma Capital Developments, a investitor je kompanija Sanidei. 

Kako su saznali novinari radi se o firmi poznatoj po luksuznoj gradnji, uključujući i zgradu na beogradskom Senjaku, u kojoj živi aktuelni ministar finansija, a bivši gradonačelnik Siniša Mali.

Arhitekta Jovan Ilkić autor je i Hotela "Moskva", Zgrade Narodne Skupštine, i kuće Krsmanovića, a na pitanje zašto se baš ovo zdanje ruši i kome je to u interesu ostaje samo muk nadležnih institucija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati