Beograd

Lj. Stanković

25. 05. 2020. 20:08 10

U Novogradskoj od 2018. čekaju na sanaciju kuća

Prošlo je dve godine od kada su u Novogradskoj i Dobanovačkoj ulici u Zemunu posle pucanja vodovodne cevi naprsnuli zidovi i urušili se krovovi na nekoliko kuća i stambenoj zgradi višespratnici. Stanarima se nadležni još uvek nisu obratili, iako je Goran Vesić te 2018. obećao pomoć...

- Pre dve godine, 25. jula pukla je vodovodna cev u ulici. Posle toga smo zvali "Vodovod", koji je došao posle pet sati. Cev je pukla na tri ili četiri mesta, a oni su ostali do dva noću da je krpe. Međutim, kada su počeli da ispumpavaju vodu ispod, počele su da pucaju kuće - kaze za Direktno.rs Aleksandar Trajković, jedan od stanara ove ulice.

Pisao sam pomoćniku gradonačelnika, zameniku, gradonačelniku, kaže on, dodajući da mu niko do sad nije odgovorio.

- Obratio sam se i povereniku za informacije od javnog značaja, jer od "Vodovoda” nismo mogli da dobijemo knjigu građevinskih radova, ali su nam iz Ministarstva finansija i sudova rekli da to ne mogu da omoguće - kaže sagovornik.

Trajković kaže da su mu gradske vlasti obećale da kada vrtić "Pčelica", koji je takođe popucao bude srušen, da će srušiti i njegovu kuću i napraviti novu, međutim, to se nije dogodilo.

- Vrtić je srušen prošle godine, a moj objekat nije, iako sam slao više dopisa gradu. Na ni jedan dopis nisam dobio odgovor, niti smo imali sastanak sa Gradom, kao što je prethodno obećano - kaže on. 

Podseća da je pre dve godine, kada je to urušavanja došlo, 26 domaćinstava dobilo zabranu da koristi svoje kuće i stanove jer nisu bezbedni za život, ali da se većina na kraju vratila u svoje devastirane domove, jer nisu ispunjena obećanja o njihovoj adaptaciji.

Gradski zavod za veštačenje uradio je analizu ove ulice i utvrdio uzroke zbog kojih je došlo do pomeranja tla i uništenja kuća - stvaranje podzemnog jezera i loše kanalizacione cevi.

Iste godine, stanarima su u posetu došle i predstavnici gradske vlasti, među kojima je bio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je rekao da će im sanirati domove.

- Grad i opština trenutno traže zakonski osnov kako da pomognemo stanovnicima u Novogradskog i Dobanovačkoj ulici. Tražimo način da sredstva iz budžeta namenimo za sanaciju privatne svojine, jer nije u pitanju bila elementarna nepogoda, niti su stanari iz socijalno ugroženih kategorija. Nastojaćemo da od ovih sredstava obezbedimo barem građevinski materijal - rekao je tada Vesić. 

Dve godine kasnije, 26 domaćinstava i dalje žive u devastiranim domovima u nadi da će ih nadležni jednog dana čuti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati