Beograd

Direktno.rs

14. 02. 2020. 12:32 2

"Pobednik" vraćen na postolje na Kalemegdanu

Statua "Pobednika", jednog od simbola Beograda, koja je nekoliko meseci bila na restauraciji, postavljena je na obnovljeno postolje na Kalemegdanu, na mestu gde stoji već 91 godinu.

Postavljanje spomenika počelo je oko 11 časova, a čitav proces bi trebalo da bude gotov u 13. Zbog toga je tokom prepodneva Kalemegdanska tvrđava zatvorena.

Restauracija "Pobednika" koštala je oko 200.000 evra, a građani su juče imali prilike da se fotografišu sa statuom, jer još uvek nije bila podignuta na postolje.

Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati